Recept på energibollar (rawbollar)

IMG_20150819_133910_low
Gott fika, som man kan njuta utan dåligt samvete, blir det med en rawboll till! Foto: Heidi Rovén.

Men hjälp – jag höll helt på att glömma mitt löfte att lägga upp recept på energibollen jag visade på instagram och twitter tidigare idag! Det fina vädret har fått mig att gå in i något slags semestermood (trots att jag inte alls har semester egentligen…) så jag strosar omkring här hemma in och ut i trädgården, duttar lite, vattnar lite, planterar om en blomma här och där, fixar lunch som avnjuts i solen, sedan en nyttig fika – som den ni kanske såg då på insta! 🙂

Energibollar eller rawbollar som de också kallas ibland kan göra på närmast oändligt många sätt. Basen är torkad frukt, gryn och nötter som mixas till rätt konsistens. Det finns recept med solroskärnor, dadlar, kanel, gojibär, tranbär, mandlar och mycket mer. Det går att experimentera i det oändliga!

Egentligen ska man inte vara rädd för att testa sig fram, man kan till exempel variera vilken torkad frukt eller nöt man använder efter vad man har hemma. Men allt blir kanske inte lika bra. Själv vet jag till exempel att ingen här hemma var speciellt förtjust i när jag mixade i torkade katrinplommon – det blev inget vidare faktiskt :-).

Sötning eller inte är en annan fråga, jag tycker man får sötma från frukterna man använder men visst kan man ringla i lite honung eller agavesirap om det inte räcker. Jag brukar använda Renée Voltaires raw kakao för chokladsmak men det går förstås lika bra med annan sort. Håller smeten inte ihop kan man skvätta i (ytterst lite) apelsinjuice eller bara några droppar vatten. Om man vill avslutar man med att rulla bollarna i kokos.

Här är det recept jag brukar göra:

  • 2 dl havregryn
  • 1 dl cashewnötter + 1 dl valnötter
  • 4 msk kakao
  • 200 gr torkade aprikoser och dadlar (ungefär lika mycket av varje)
  • 1 msk honung
  • 1 msk vatten

Släng ner allt i en matberedare som klarar att mala sönder nötterna och kör tills det blir en smet. Det kan se lite kornigt ut men pröva med en sked eller rena fingrar om det går att forma till bollar, i så fall är det klart. Om inte, droppa i lite mer vatten och mixa snabbt igen.

Spara bollarna i en tät burk i kylen så håller de sig bra. Ta fram och mumsa på en vid behov eller sug – utan dåligt samvete! Mumsfillibabba :-).

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier