Mättande i solgula toner: morotssoppa och majspannkakor

Morotssoppa och majspannkaka

Jag har ofta en ganska klar bild av vad jag vill äta till varje måltid. Idag ropade magen soppa. 🙂 Efter en genomgång av recepten i min kökslåda (som också blev en rensning, toppen!), hittade jag ett recept på morotssoppa jag inte testat förut. Det blev det, och tur var det för den var den godaste morotssoppan jag ätit!

Eftersom jag också vabbar för yngste sonen som är förkyld idag, var jag tvungen att hitta på en lunch till honom också som jag visste skulle slinka ner lätt. Pannkaka är förstås en given favorit men jag gillar att göra dem lite mer nyttiga. 😉 Till äldste sonens förtret ska tilläggas, medan modell yngre aldrig klagat hittills. Tvärtom, han älskar när han får ”Hulken-pannkakor” (pannkaka med spenat)!

I kylen hittade jag en rest majs från en öppnad burk så idag fick det bli majs-pannkakor. De blev dögoda! Nu ska ni få recepten på båda dessa rätter, även om de absolut inte behöver ätas ihop. 🙂

Morotssoppa med asiatisk touch

Ingredienser till 4 portioner

2 msk olivolja

1 hackad gul lök

2 hackade vitlöksklyftor

500 gr skivade morötter

1 tsk spiskummin

1 – 2 msk riven ingefära (jag brukar lägga en färsk bit i frysen, då går det lätt att riva den)

1 krm chiliflakes

1 burk kokosmjölk (400 ml)

1 grönsaksbuljongtärning

6 dl vatten

1 msk färskpressad limejuice

1/2 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar (jag glömde peppar och det gick bra ändå).

(Receptet är från Icas mattidning Buffé, men jag improviserar alltid lite.)

Gör så här:

Hetta upp olivolja i en stor gryta. Lägg ner hackad lök (både den gula och vitlöken) och fräs det tillsammans med slantade morötter, spiskummin, ingefära och chiliflakes i ett par minuter.

Häll i burken med kokosmjölk tillsammans med buljongtärningen och vatten. Låt sjuda cirka 20 minuter eller tills morötterna är mjuka. Jag brukar lyfta upp en bit på en sked och testa med en potatissticka.

Mixa soppan slät, Späd eventuellt med mer vatten om den känns för tjock. Smaka av med salt och svartpeppar. Nu kan man tillsätta limejuicen, men jag valde att pressa droppar från en klyfta över min portion istället.

Soppan är mäktig i sig men känner man att man behöver något mer för att stå sig är det gott med nygräddat bröd. Gärna med en klick bredbar pepparrotsost på (Cantadou är min favorit)! Eller så tar man sig en majspannkaka till dessert efteråt! Här kommer det receptet:

Mumsiga majspannkakor

Ingredienser till 4 portioner

2 dl vetemjöl

2 ägg

3 dl mjölk

500 gram majskorn

2 krm salt

4 msk smör

Matolja

(Receptet hittade jag på sajten Receptfavoriter.se.)

Så här gjorde jag:

Ner med mjöl, ägg och mjölk i en matberedare. Mixa. Tillsätt all majs (i grundreceptet stod det att man skulle tillsätta hälften när man mixar och röra ner hälften sedan, men jag gillar inte hela korn i pannkakorna utan tycker det är bättre när de är krossade). Mixa igen.

Smält smöret och rör ner det i smeten. Värm en stekpanna och pensla med olja. Häll ut lagom mängd smet och stek på båda sidor till gyllene färg (tar cirka 3-4 minuter på varje sida).

Servera majspannkakorna med dina favorittillbehör!

Hoppas ni också tycker om recepten! Lämna gärna en kommentar om hur ni lyckades och vad ni tyckte om denna morotssoppa och majspannkakorna. 🙂

2 thoughts on “Mättande i solgula toner: morotssoppa och majspannkakor

    1. Jag har testat många morotssoppor och detta är den bästa hittills. Men smaken är förstås olika som bekant… Majs i pannkakorna gör dem både lite matigare och ger sötma.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny
Spabanken på sociala medier