Konsten att knapra solrosfrön

När min sambo senast skulle handla bad jag honom köpa hem solrosfrön. Han kom hem med den oskalade sorten. De smakar i och för sig gott men tuggar man i sig ett par blir det snart som en tjock gröt i munnen som känns som papper, eller sågspån snarare. Inte alls trevligt. Eftersom de är saltade utanpå kan det väl samtidigt inte vara meningen att man ska skala dem (och HUR bär man i så fall sig åt, fröna inuti är ju jättesmå!)?

Igår kom han hem med ett nytt paket solrösfrön. Skalade denna gång. Inspirerad av vårt nya hälsosamma leverne hittade jag honom senare i soffan smarrandes fröna direkt ur paketet. Han hade valt dem före ostbågarna. ”Men hjälp! De där ska man ju bara strö pyttelite av över en sallad typ” informerade jag, ”vet du hur mycket kalorier det är i dem?” Det visste han förstås inte. Svar: 580/100 gram. De är jättenyttiga och rika på fleromättade fettsyror, vitaminer och mineraler, men kanske inget man ska sätta i sig mängder av…

Om någon har bättre tips än att göra fågelmat av påsen med oskalade frön så hör gärna av er!

2 thoughts on “Konsten att knapra solrosfrön

 1. Jo, det är nog meningen att du ska skala dem. När jag bodde i Spanien blev jag en hejjare på att skala dem.
  De tar lite längre tid att äta dem med skal, men det gör ju å andra sidan att man inte får i sig så många/minut 🙂
  Gör så här:
  sätt fröt med skal på tvären mellan framtänderna, bit till försiktigt så att skalet öppnas och lirka sen ut fröt, kasta skalet.
  Lycka till nästa gång du får chansen!

 2. Tack för tips!
  Ja, man gör nog av med fler kalorier än man får i sig om man väljer varianten med skal 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier