Afternoon Tea-Tox på Hotel Diplomat

På Strandvägen 7C hittar man förstklassiga Hotel Diplomat. Foto: Heidi Rovén.

Stockholm vimlar av mysiga ställen att dricka – och äta – afternoon tea på. Ja inte bara Stockholm förresten, resten av världen också, hur det är ute i landet vet jag inte men säkert där med.

Att dricka te är en liten ritual, en ceremoni, och därför tycker jag det går så bra ihop med spa…om det inte hade varit för det här med sockret då…

En afternoon tea – detox

Lyckligtvis har jag hittat ett ställe där man kan njuta med gott samvete; Hotel Diplomat, på nobla Strandvägen i Stockholm. Detta förstklassiga hotell har också en populär restaurang där de på eftermiddagarna serverar afternoon tea i olika varianter. En av dem är Afternoon Tea-Tox som är en tre våningar hög variant på den brittiska traditionen fast helt utan gluten, laktos – och raffinerat socker!

Mysig lobby med öppen spis. Foto: Heidi Rovén.
Alla stolar var klädda i sammet, och kombon grönt-rosa var snygg. Foto: Heidi Rovén.

Jag var där igår eftermiddag (de serverar Afternoon tea mellan kl 15-17) och fick ett fint litet bord vid fönstret där jag slog mig ner och tog in atmosfären. Vid bordet bredvid satt ett sällskap damer som också hade beställt Tea-tox-varianten och jag råkade överhöra att där var anledningen att en av damerna gick på diet och undvek allt vad kolhydrater hette, samt förstås socker.

Tre våningar nyttigheter

Att unna sig en testund är att ta en paus från vardagsstressen och bara njuta…

För egen del var jag bara nyfiken på vad de skulle servera och kan nu berätta att ett fat innehåller följande;

två ”finger sandwiches” beståënde av fröknäcke gjorda på majsmjöl och frön av pumpa, sesam, solros och lin. På den ena fanns rökt lax samt edamame-sojabönekräm, på den andra låg det kalkon och avocado. Båda var jättefina och goda.

Snittar på fröknäcke, mycket gott! Foto: Heidi Rovén.

Sconesen är gjorda på mandel (och lite kokos tror jag att döma av på smaken) och serverades med cashewsmör och sockerfri jordgubbssylt. Gott men eftersom dessa scones upplevs söta i sig själva och även var ganska kompakta blev smöret överflödigt och lite för mäktigt. Jag saknade lemoncurd och något fluffigt gräddliknande som det klassiska tillbehöret clotted cream.

”Scones” gjorda på mandelmjöl. Foto: Heidi Rovén.

Jag pratade med personalen om detta och de hänvisade till det laktosfria vilket ju inte kändes som en bra anledning; lemon curd har ingen laktos i sig och ”cream” kan man ju göra på sojagrädde till exempel. Nåja, det var hur som helst väldigt smarrigt ändå!

Sist men inte minst fanns en våning med olika nyttiga sötsaker;

– en rawbar på cashewnötter, dadlar, mandel, kokos, kakaos och vanilj.
– en pralin ”peanutbutter cup” på sockerfri mörk choklad, fylld med jordnötssmör sötad med stevia samt jordnötter.
– en chocolate chip cookie av mandelmjöl, kokosolja, vanilj, sojamjölk och sockerfri mörk choklad.
– en ”green goblin shot” gjord på äpple, spenat, basilika, mynta, vetegräs, spirulina.
– en super fruit salad av jordgubbar och hallon (frystorkade tror jag), blåbär, physalis, kiwi, ananas samt goji-, inka-, acai- och mullbär.

Shot, bär, frukt och godsaker – allt nyttigt! Foto: Heidi Rovén.

Teutbudet; svart, rött, grönt och vitt

Till detta serverades te; Hotel Diplomat har inte mindre än 10 sorter som gästen får välja på till sitt Afternoon tea vilket kändes väldigt lyxigt. Bland dessa finns exempelvis Marco Polo – ett fruktigt och blommigt svart te, Darjeeling Himalaya från Indien, Rouge Bourbon – ett rött vaniljte som tydligen passar barn samt deras egen blend av sju olika sorters kinesiska teer.

Själv valde jag Blanc & Rose; vitt te (som ju ska vara det nyttigaste man kan dricka – fullt av antioxidanter) blandat med rosenblad. Det var en väldigt fin blandning som passade mycket bra till!

Sammantaget var det fantastiskt gott. Blandningen med frukt, bär och de söta bakverken var väldigt lyckad. Och deras shot var suverän, god och fräsch, precis i min smak! Fruktsalladen likaså (även om jag tror att ananasen på menyn var utbytt mot mango…vilket jag bara tyckte var ännu bättre).

Ett kakfat i tre våningar ska det vara! Foto: Heidi Rovén.

Kakan, baren och pralinen var alla väldigt fina och goda men eftersom mycket är gjort på nötter blir det lite samma smak i munnen med allt mandelmjöl, cashewsmör, nötbar etc. Det var alltså tur att det fanns frukt och bär också – men jag saknade någon slags moussekonsistens vilket borde gå att få till utan att behöva ha med laktos, det finns ju så många alternativ idag.

Så, hur bra var det?

Ska man vara petig (och det kan man väl få vara på denna adress och med tanke på att det kostar 395 kronor) tycker jag att jag fick vänta lite för länge, särskilt med tanke på att man bokar in sig på detta. Det dröjde en halvtimme från det att jag kom till att jag fick in mitt fat…och då hade inte teet kommit än.

Restaurangen på Hotel Diplomat var i princip full. Foto: Heidi Rovén.

Jag är ändå väldigt glad och positiv till att det finns en afternoon tea-variant som är nyttig, ett alternativ för alla hälsofantaster därute som också vill gå på finfika med vänner men utan att sabba sina föresatser, sin diet, mathållning, övertygelse eller vad man nu har för anledning att välja bort vissa ingredienser ur sin kost. Det känns som en utveckling i helt rätt riktning.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier