Nu är jag hemma igen, klar med både min sparesearch och mitt föredrag som jag höll idag för en grupp danska spaterapeuter i den danska orten Kolding. Före mig pratade Marianne Hvid om det danska värdskapet, vilket var mycket intressant. Lustigt var också att vi hade många beröringspunkter, ja, det var nästan så jag undrade om hon hade läst mitt manuskript i förväg 😉 för hon uttryckte sig i vissa fall ordagrant med vad jag brukar göra om kvalitet, kundvård (fast Marianne tycker man ska säga gäster) och en del annat. Alltså gick våra föreläsningar som hand i handsken och min lilla föreläsning om spaterapeutens budord blev en bra uppföljning på Mariannes goda budskap om värdskap.

En sak som Marianne Hvid också sa, var att kritik från gästen, det ska man ta emot som en hemlig gåva som innehåller en möjlighet att utvecklas och bli bättre. Och med de orden tänkte jag att jag inte ska undanhålla vare sig er eller den anläggning jag besökte igår, mina tips på hur de skulle kunna bli ännu bättre…

Drottning Doroteas Badstue. Som jag skrev igår; anläggningen har charm men av behandlingen jag provade, en lerinpackning, kunde man klart önskat mer. Vad var det då jag gärna hade sett att de utfört annorlunda?

1. Redan innan behandlingen började kände jag mig utsatt. Visserligen gick terapeuten ut ur rummet men jag skulle ligga på mage endast iklädd papperstrosor så när hon kom in låg jag där spritt språngande naken med ändan i vädret (trosorna är ju string och genomskinliga så de skyler inte mycket)…att dörren dessutom var vänd så att jag i princip blottades även mot utsidan var inte heller någon ”hit”.
LÖSNING: Jag borde fått en handduk att lägga över mig.

2. Terapeutens händer luktade rök vilket jag är stenhård med; vitlök och nikotin hör inte hemma i en terapeuts kropp (ännu mindre på min). End of story. Hårt kanske men skulle du (om du är ickerökare i alla fall) vilja känna lukten av gammal askkopp när du får ansiktsmassage och bara längtar efter exotiska blomdofter?
LÖSNING: Rökavvänjning eller avhållsamhet från giftpinnarna på jobbet i alla fall.

3. Terapeuten lämnade mig med ansiktsmask och kroppsinpackning och kom inte tillbaka förrän det var 5 min kvar. Då först frågade hon om allt var bra. Det var ju liksom lite sent då att göra något åt ifall det inte varit bra… Sen när hon sa att hon skulle komma tillbaka efter 5 min dröjde det jättelänge, och plötsligt var jag inte alls okej längre. Min puls ökade och cirkulationen stod på max i min kropp så jag kände mig nästan orolig för att jag skulle svimma (visserligen låg jag ner men ändå, det var lite otäckt).
LÖSNING: Terapeuten kunde stannat i rummet och samtidigt gjort en fot- eller skalpmassage, eller kommit in efter 5-7 minuter för att kolla att allt var okej.

4. När jag skulle duscha av lerinpackningen och ansiktsmasken blev håret kletigt och blött eftersom det inte fanns någon handdusch, bara den i taket så det blev svårt att ”rikta” vattnet.
LÖSNING: Jag kunde fått en plasthuva att täcka håret med och det hade varit positivt om terapeuten – som kunde se – hade tvättat av ansiktsmasken medan jag låg ner istället för att jag som nu fick duscha av den.

5. När jag stod i duschen frågade jag ”kan jag ta tvål eller borde jag låta bli” (med tanke på min lerinpackning). Inget svar. Jag tänkte att hon kanske inte förstod svenska och duschade istället klart, utan tvål. När jag tittade ut så var hon borta. Vanligtvis brukar ju terapeuten hänga en handduk över duschkabinens dörr eller lägga en precis utanför men ingen handduk fanns någonstans. Jag väntade och tänkte att hon kommer väl men ingen kom. Jag ropade. Ingen kom. Till slut (vid det här laget frös jag) fick jag själv, naken och droppandes, tassa tvärs över rummet och hugga tag i en handduk som jag lyckligtvis såg på en hylla i rummet. Dessutom hade hon pratat om en bodylotion som skulle avsluta behandlingen så jag trodde först att hon skulle komma tillbaka, men när jag väntat ett bra tag gick jag ut och letade upp henne och frågade istället. Hon stod i ett personalrum med de andra terapeuterna och nickade att jo då, behandlingen var klar. Och oj då, ja just det…den där kroppslotionen skulle jag visst ha också. På kroppen trodde jag, men jag fick den i en burk.
LÖSNING: Terapeuten borde inte lämnat rummet innan hon var klar med behandlingen och då meddelat detta tydligt. Självklart borde jag fått en handduk att torka mig på. Och hon borde inte glömt sista momentet (kroppslotionen) i behandlingen…

Så nej, det blir ingen utdelning av något Spabanks-certifikat denna gång. Tyvärr.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier