Besök hos Tylö i Halmstad

I fredags var jag i Halmstad som ni vet. Tylö, som främst förknippas med bastur (även om de producerar duschar och en mängd andra bad/bastutillbehöver också), ligger ju nämligen inte i Finland som jag trodde när jag var liten – utan just i Halmstad.

I mitt barndomshem hade vi bastu. Mamma är från Finland och bastubaden var många och långa. Vi badade ofta och gärna. Självklart hade vi ett Tylö-aggregat, och jag trodde som sagt att Tylö var namnet på en finsk stad, det låter ju så! Men förstås är det en förkortning av Tylösand, den kända badorten på en udde strax utanför stan där man idag för övrigt också hittar det fina och kända spahotellet med samma namn.

Tylö startades för cirka 60 år sedan av en man vid namn Sven-Olof Janson. Han var ung och hade en elfirma i en vedbod. 1951 antog han en lokal affärsmans utmaning att bygga en billigare men bättre bastu än vad som fanns på den tiden. Med åren kom verksamhet att växa till vad det är idag, även om företaget sedan 2008 inte längre är i privat ägo. Idag har företaget 130 anställda och säljer i 90 länder!

Vad har de då att erbjuda den badfrälste som vill skapa sitt eget hemmaspa? Det var min undran när jag klev in i deras lokaler för en introduktion och rundvandring.

En del är ägnad en utställning där de har byggt upp badrum som ger hemmakänsla och ett gott intryck av hur deras produkter ser ut i rätt miljö. Där fanns större mjukt rundade bastur i det klassiska träutseendet, snygga kompakta små boxar med bastufunktion, duschkuber som kunde omvandlas till ångbad och så en kombination där man först klev in i en dusch som också var en slags sluss till bastudelen; allt med stora glaspartier så att känslan blev luftig och behaglig.

Utöver rent ångbad och en ångbastu där man själv kan reglera hetta och fuktighet, har de också sedan ett år en infra-variant; eller flera ska man kanske säga beroende på om man vill kunna sitta en, två eller tre i den.

När jag var rejält inspirerad och suktade som ett barn i en godisbutik uppenbarade sig en ridå där det stod ”Tylö spa”…tror ni inte de hade en egen badavdelning – förstås! Eftersom det hunnit bli fredag eftermiddag hade personalen hunnit gå dit och kopplade nu av med bad, bastu och en uppfriskande dusch emellanåt (de hade till och med den där ”hinkduschen” ni vet som de har på ”riktiga spa”!).

Nej, tyvärr kan man inte åka dit som utomstående och nej, jag hade varken tid eller badkläder med mig så att jag kunde stanna för ett test. Riktigt synd faktiskt, hade ju varit rätt coolt annars att ha badat hos tillverkarna själva! Hur många kan skryta med det (utöver de som jobbar där förstås)? Men jag var välkommen tillbaka sa de :-).

Sammanfattningsvis måste jag säga att jag inte blev så mycket klokare. Övertygad ja, jag är nu bara ännu mer sugen än innan på att skapa mig ett alldeles eget hemmaspa. Problemet är att jag vill ha allt! En infra tack! Ett ångbad tack! En ångbastu tack! Kanske ska man göra nästa lägenhets vardagsrum till spa och hänvisa gästerna in i en liten kammare för kaffet… 🙂

Det lustigaste var nog ändå när jag kom hem igen, efter en lång och inspirerande dag. Utanför lägenhetsdörren när jag står och letar efter nycklarna i väskan kommer min granne samtidigt hem. Vi småpratar och jag berättar om vart jag varit. ”Jaha, säger han, vi har precis installerat Tylös ångbad hemma hos oss!”. ”Nej tyst!” svarade jag på skämt, jag blir såååå avundsjuk!!! Han var tvungen att avge ett löfte att bjuda in mig på inspektion inom en snar framtid.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier