Mota bort höstrusket med glädjescones

Jag rensar. Lite feng shui ni vet. Skapa rymd och rum, ut med gammalt och göra plats för nytt (inte nödvändigtvis materiellt ;-)). Men, det tar en faslig tid att rensa så därav att det varit lite magert med inlägg igår och idag…

Idag på eftermiddagen bakade jag i alla fall härliga havrescones som jag och sambon sedan mumsade på under en välbehövlig tepaus! När man rensar hittar man ju nämligen som bekant allt möjligt och en av de saker jag stötte på var detta recept från en gammal utgåva av en hälsotidning:

Havrescones

2,5 dl havregryn (tar man som jag fibervarianten så blir det till och med ännu nyttigare)
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en knivsudd salt
½ dl flytande matfett
2 dl havredryck

Varför havre är så nyttigt

Havre är rikt på kostfibrer, vitaminer, mineraler, proteiner och antioxidanter. Fibrer är bra eftersom det binder kolesterol i kroppen och även hjälper magen att fungera väl. Bland vitaminerna och mineralerna märks B-vitamin, zink, järn, kalium och magnesium.

Ytterligare en intressant aspekt med havre är att det innehåller hög halt av aminosyran tryptofan, av vilket kroppen kan tillverka hormonet serotonin. Så här när vi går mot mörkertider är detta förstås extra bra eftersom serotoninet får oss att känna tillfredställelse, lugn och helt enkelt motverkar att vi känner oss deppiga.

Att de är väldigt goda gör det hela förstås ännu roligare (och godare …)!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier