Ett andligt budskap levererat med hårda nypor

Caroline Myss skulle också kunna stavas ”ord och inga visor”. Det var krut i damen, som är bästsäljande spirituell författare och föreläsare. Idag avslutade hon sin workshop på Yasuragi som inte drog horder av folk men väl en trogen skara av läsare och andliga sökare.

Jag hann inte läsa mer än en knapp tredjedel av hennes senaste bok, Din Inre Borg, innan föreläsningen började men ska läsa ut den nu efteråt, och jag tror nästan jag kommer att ha lättare att ta det till mig i skriftlig form än talad…

Caroline var stundtals så bestämd i sina budskap och sin uppfattning om saker att när hon spände ögonen i en så skälvde man till som ett asplöv! Ibland röt hon” åh, jag skulle bara vilja skaka om er så ni förstod!” eller ”..och den som säger så kan sticka härifrån precis nu och aldrig visa sig mer för mig igen!”. Men hon lockade också fram många skratt och var en skicklig föredragshållare.

Det går inte att sammanfatta allt men kortfattat kan man säga att borgen symboliserar själen och att borgens sju olika boningar (”mansions” på engelska) motsvarar själens olika delar eller nivåer, eller de österländska trossystemens sju chakran. Här är ett för spabanken passande citat:

”…Men borgen är ingen spa-anläggning för själen. Självrannsakan och självreflektion är inte främst avsedda för helande, även om de absolut har den effekten också. Man upprätthåller utövningen av dem oavsett om man har ett personligt, andligt mål eller inte, till exempel att arbeta med skuld… ” (utdrag från Din Inre Borg av Caroline Myss, 2007 utgiven på ICA Bokförlag.)

Visst fanns där mjukhet och varma historier också, hon lockade till exempel fram tårar hos många av oss med sina berättelser, och avslutade med en bön full av nåd vars effekt förhoppningsvis sträckte sig långt utanför tallskogen som omger Hasseludden och över på andra sidan vattnet i viken nedanför.

2 thoughts on “Ett andligt budskap levererat med hårda nypor

 1. Hon var en drottning, som alltid ville ha rätt. Som älskar att var i rampljuset, on stage. Och gör det bra dessutom. Och vi var hennes ödjmjuka undersåtar…

  Ett varmt och kännande hjärta fanns där, och med en stor passion för den andliga resan. Ett blixtrande intellekt likaså. Samt en fantastiskt formuleringsförmåga och en stark karismatisk scennärvaro.

  Men, hon var en kvinna fylld av paradoxer, som predikade
  ödmjukhet men är fylld av storhetstankar om sig själv.

  En massa humor flödade. Men även en bubblande argsinthet en, och ett förakt för svaghet likaså. Ingen annan än den som var ”a warrior of steel” var välkommen i hennes ”class”.
  Och svarade man ”fel” fick man räkna med att bli utslängd ur hennes ”class”.

  Tanken på att ta ansvar för de konsekvenser som de ”sanningar” & rallarsvingar eller ”readings” som hon friskt delade ut, tycks inte heller ha föresvävat henne.
  Inte heller insikten att det kan vara klokt att fråga först, om folk verkligen ville ”have a reading”,dvs ha en sanning slängd i ansiktet, offentligt, inför ca 75-200 personer fanns inte.

  Carline Myss anser att de negativa tankar som vi har, om hämnd och icke förlåtelse osv. är att likna vid fria radikaler (som jag bland annat skapar cancer). De sprider sig inom oss och sprids även vidare till våra medmänniskor, som vi om vi inte tar ansvar för dessa våra negativa tankar om istället praktiserar förlåtelse, likt
  ”pollution” av våra energifält.

  Carlin Myss talade om dessa psykiska fria radikaler, men var ändå så elak på fredagen, att om man till det lägger till de fria radikalerna från lördagen och söndagen (då hon dock var något mer inkännande och respektfull)att en hon hon hade kunnat generera en hel cancersvulst talat om vi ska tala hennes eget språk.

  Men när hon då skällde på publiken för att den ”förorenade” hennes energifält så blev de nästan komiskt att hon inte såg vad hon själv gjorde, här och nu, i exakt samma sekund. Nämligen förorenade våra energifält, spred psykiska fria radikaler, över oss i publiken…

  Och när hon ena stunden slängde i ansiktet på en kvinna i publiken på föredraget på fredagen att hon satte etiketter på folk, dömde den, och i samma stund dömde en person som vågat öpppna munnen att hon var egoistisk, och att en annan inte färdig, ja hon sa något ännu värre som fallit bort ur minnet. Ja, då började olusten sprida sig i kroppen.

  Att våga sig på att offentligt framföra en annan åsikt ska man nog akta sig för om man inte vill nli mobbad offentligt.

  Och hennes syn på konflikthantering verkar minst sagt sammansatt, att ena dagen tala om att folk förorenar hennes energier med negativa tankar, resultatet av oförlåtna oförrätter, och nästa dag sparka in en taxichaufförs bildörr, samt hota honom med att få hon utvisad (han hade inte uppehållstillstånd)för att han skräpade ned på gatan. Hon frågade snällt först, men när han nekade exploderade hon…sparkade tills dörren blev bucklig…

  Caroline Myss tycks ha en märklig och intressant mystisk biologisk intution, men med en massa obearbetat i bagaget som hon sprider likt psykiska fria radikaler…något som hon stundtals verkade medveten om, men andra gånger verkade helt blind inför.

  Intressant att konstatera är att den rädsla för förudmjukelse, som hon anser är orsaken till ”allt” ont, dvs det som hindrar oss från att utvecklas andligt, psysiskt och även fysiskt, ingår som en ”naturlig del inom henne själv, om man går på ett seminarium/workshop, får man finna sig i en rejäl dos förödmjukelse, och om man inte gillar det, beror på det på ens eget tillkortakommande, inte på att försdragshållaren/workshopledaren har förödmjukat en offentligt.

  Paradox på paradox…

  1. Jag vill bara säga TACK för din kommentar! Det var mycket intressant att läsa tankar från någon som tagit del av såväl fredagen som lördagen och söndagen.
   Mina tankar lutade åt samma håll, men jag visste inte hur de tidigare dagarna hade varit. Hemska låter det som. Hm, ja tydligt är väl i alla fall att vi alla har kvar att lära – oavsett om vi anses ”visa” och predikar för andra, eller hör till gruppen ”den vanliga människan” som gör så gott hon kan…

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier