Även upplysta blir kissnödiga

Gårdagens föreläsning på Cirkus med Deepak Chopra hade titeln secrets of enlightment – vi skulle få veta hemligheterna och bli upplysta hela bunten. Lycka, medvetandets natur, livets syfte, död och liv – dessa och många fler ämnen togs upp under kvällen. Frågor som kan man tycka borde ha dragit mer folk, salongen var inte riktigt full vilket förvånade mig.

I alla fall. De snirkliga resonemangen rörde sig mellan orsakerna till den globala uppvärmningen och de problem i samhället vi ser omkring oss (människan) till glappen i vår rums-och tidsuppfattning (Deepak kallar dem ”offs” till skillnad mot ”ons” alltså som i av och på-lägen) där, om jag förstod honom rätt, medvetandet är lokaliserat. Däremellan fanns både Buddha, Jesus och hans egen familj med på ett hörn.

Vi fick lära oss att vi inte är i våra kroppar utan att de är i oss, ja hela världen är i oss. Allt existerar bara allteftersom vi tittar på det, och uppfattar det. Allt är ett resultat av våra tankar och intentioner. Att vi skulle vara i våra kroppar kallade han en ”socialt programmerad hallucination”.

Bäst tyckte jag om när han pratade om kreativitet, det fria tänkandet, att frigöra sinnena. Och att lycka inte börjar med att uppnå vissa omständigheter utan tvärtom – att för den som är lycklig faller plötsligt de mest gynnsamma omständigheterna på plats. Visst har jag hört och läst det förut men det är ändå fascinerande att tänka på.

Många av resonemangen känns igen från till exempel The Works, The Secret (eller så är de dem som ”tagit” idéerna från Chopra) – vilket av det tycker jag spelar mindre roll. Jag bryr mig inte ens om den kritik som min pojkvän framförde att inte alla referenser och argument om forskares rön, fotoner etc. höll eller var korrekta. Om budskapet får läsare och åhörare att känna sig mer tillfreds, en smula lyckligare (eller ännu hellre – mycket lyckligare), få styrka och kraft att skapa en lite bättre värld omkring sig är det väl gott nog.

Lite synd var det att Deepak Chopra märkligt nog rushade på i slutet av föreläsningen, den knöts inte riktigt ihop på ett sätt så att man fick lov att smälta alla intryck. Kanske var han kissnödig.

För den som är intresserad, nämnde Deepak organisationen The Alliance for a New Humanity, den skandinaviska grenen har en egen webbsida.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier