Vårens sparesa: serbiska kurorter

_MG_3733_1
Lukovska Banja, foto: Heidi Rovén.

I maj var jag på en annorlunda och spännande resa, nämligen till södra Serbien. Där ligger två kurorter vid namn Prolom och Lukovska. Vem hade hört talas om dem tidigare, inte jag i alla fall, bara det en anledning nog för ännu ett reseäventyr! 🙂

Totalt finns cirka 20 spa i Serbien. De flesta ägs av staten, endast två är privatägda. Här har man sällan problem med beläggningen, rummen är oftast fullbelagda året om då gästerna kan åka hit på remiss via landets försäkringskassa. Detta gamla system är dock på väg att ändras vilket blir en utmaning då spahotellen varit vana vid att rummen mer eller mindre ”fyllt sig själva”. I framtiden kommer man behöva locka andra mer långväga gäster och blicka utanför landets gränser varför man nu också ser till att förnya och modernisera sig för att kunna möta dessa krav.

Prolom och Lukovska är båda kända (i Serbien 🙂 ) som medicinska spadestinationer. Båda har hälsosamt källvatten att dricka och bada i och här bor man därför på spahotell medan man dricker brunn på äkta kurortsvis, behandlar sig, badar och tar det lugnt.

Omgivningarna har dessutom ett par sevärdheter att bjuda på men mer om det längre fram. Framförallt skulle jag säga att man gör den här resan om man har problem med exempelvis njursten eller psoriasis men självklart kan man också åka hit av samma anledning som jag gjorde, det vill säga av ren nyfikenhet på landets natur och kultur.

Vi reste med Air Serbia till Belgrad där vi övernattade en natt först på ett bra hotell, fyrstjärniga Hotel Srbia Garni, varifrån vi sedan åkte minibuss hela vägen söderut (cirka 280 km). Det tog sin lilla tid så har man möjlighet kan man även titta på varianten att flyga direkt från Malmö till Nish varifrån det är cirka 8 mil till Prolom.

toplicki vinogradi
Toplicki Vinogradi, foto: Kristofer Scheiderbauer.

Om man trots allt bilar får man ser till att göra det resan värd. Vi stannade till exempel till på den fina vingården Toplick Vinogradi i närheten av Kopaonikbergen och staden Prokuplje, en mycket välskött och modern vingårdsanläggning som dessutom visade sig ha riktigt bra kvalitet på vinerna. Det blev ett trevligt stopp med rundvisning och vandring bland vinfälten, provsmakning av lokala delikatesser och – förstås – deras viner!

One thought on “Vårens sparesa: serbiska kurorter

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier