Varberg, svett och kalla kårar

Varberg i morgonrodnad…

Fick precis ett mail från Varbergs Kurort där de berättar om sin uppfriskande nyhet morgonbastu. Tre mornar i veckan under hela våren, visar Kurortens bastuvärd gästerna ned till hotellets strandpaviljong. Där väntar en brasa, varm bastu och väldoftande aromaoljor. Om man ska använda dem på sig själv eller på bastustenarna framgår inte, men den som är en riktig ”friskus” kan i alla fall ta ett kalldopp i havet som bara ligger några skutt från bastun (hör redan hur jag skriker och tjoar!).

Eftersom jag verkligen gillar att bada bastu lever jag mig lätt in i känslan. Med halvfinskt blod i ådrorna och uppvuxen med bastu sedan jag var liten (det finns foton när jag sitter i badbalja i bastun och mår gott..det var väl säkert inte så varmt men ändå, det börjades tidigt!) skulle jag utan att överdriva kunna säga att jag känner mig lite halv utan bastu…går jag på spa och det inte finns en bastu – ja, då åker mungiporna ner! Värmen gör inte bara att man slappnar av och att muskler mjukas upp, utan man får också en rejäl genomsvettning som gör gott. Efteråt känner man sig så otroligt ren, och len, bastubadet luckrar upp gamla hudceller som sedan lätt går att gnida bort när man duschar av sig.

Utomlands är bastu mycket mer exotiskt och rekommenderas som hälsokur. Sveriges enda bastuvärld ligger som jag skrivit tidigare i Holiday club Åre’s komplex. Andra fina finns till exempel på Hansedom (Tyskland), Richmond Nua (Turkiet) och Alpen Therme (Österrike).

3 thoughts on “Varberg, svett och kalla kårar

  1. Rättelse, sex olika sorters bastu var det. Men bjuder även på t ex arom- och tropiskdusch.

  2. Hej Elli och tack för dina tips! Jag har faktiskt hört om badet i Bodö, låter spännande! Inte helt otroligt att jag förr eller senare kommer ha vägarna förbi där. Då ska jag göra ett studiebesök. /Heidi

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier