Regatta Spa – ett Babor signature spa

Under en spännande researchresa jag nyligen gjorde till finska Hangö, passade jag på att besöka Regatta spa. Denna anläggning har funnits länge i både mitt medvetande och på min bucket list.

Anledningen att jag kände till det beror på att när de öppnade knöt de band med Babor, eller om det faktiskt var Babor som så att säga knep samarbetet. 😉 Jag minns i alla fall när Ewa Goos – tidigare Babor-chef i Sverige – berättade om detta: att det stora nya flotta hotellet i finska Hangö skulle öppna spa och att det skulle bli ett Babor signature spa. Jag såg bilder, dregglade, drömde och längtade….

Fina badhytter på Casino-stranden som påminner om den gamla badortstraditionen i Hangö.

Att det skulle dröja så här länge innan jag kom dit hade jag förstås inte tänkt mig. Men att det skulle bli av alls blev också med tiden allt mindre sannolikt. Det har nämligen inte varit helt självklart att ta sig till Hangö, även om det inte varit svårt heller.

Tidigare var det enklast att ta sig dit via Helsingfors varifrån det tar ungefär en timme och tre kvart med bil. Och till Helsingfors tar man sig ju lätt både med flyg och båt. Men att man som svensk skulle känna sig motiverad att göra denna resa bara för att besöka ett spa (om man nu inte är en total spaoholic, heter Heidi och driver ett spamagasin online, haha!) är ju inte särskilt troligt. Att Stena Line har öppnat sin fraktlinje mellan Nynäshamn och Hangö för vanliga passagerare med fordon, har gjort det betydligt lättare.

Första badanläggningen sedan 1939

Nu när jag varit i Hangö och vet vad staden har att erbjuda känns det långt från udda. Igår publicerade jag en 10-punkts lista med tips och bilder från Hangö på min andra sajt Seafun.se. Det är en riktig sommarstad med badortsromantik, fina trävillor med snickarglädje, spännande historia och fina badstränder. Faktum är att det ska vara Finlands både sydligaste och soligaste stad, och så har de hela 30 km sandstränder!

Historisk bild lånad från Visit Hanko.

När Regatta spa öppnade 2017 hade Hangö inte haft ”spa” eller någon form av badanläggning sedan 1939. Det är ganska många år! Gissar på uppdämt sug hos Hangöborna men att det även lockar in turister och andra som är på besök.

Jag hann inte se det intilliggande hotellet, det får jag ta en annan gång, men en blixtvisit på Regatta Spa hann jag med!

En lektion i finskt bastubadande

Jag hade blivit förvarnad om att den kanske var si och så med spastämningen. Hangös enda simbassäng finns nämligen också på Regatta Spa dit även familjer har tillträde. Ingen gjorde bomben tack och lov men det klart att det inte blir precis samma stillsamma atmosfär när det inte är åldersgräns, på gott och ont. 😉 Men nog är det väldigt fint.

Omklädningsrummet är stort och fräscht med låsbara skåp, sminkbord med hårtorkar och bänkar att lägga av sig sina saker på. I duscharna finns tvålpumpar samt ingång till en torrbastu där det skopades på rejält med vatten vill jag lova…vi var ju i Finland!

En dam som kom in i den redan heta bastun frågade artigt om hon fick hälla på ”lite” vatten. Jag tyckte temperaturen var perfekt men ville inte säga nej (och hon hade ju sagt lite) så jag svarade att det var okej. När hon var inne på fjärde eller om det var femte skopan började jag skratta att jag nog snart fick gå ut om ”lite” innebar en skopa till…

Ombytt och klar gick jag ut och inspekterade resten. I mitten finns den stora poolen, som på håll har den där läckra infinity-effekten… Kanten ser ut att smälta ihop med havsytan utanför de generöst tilltagna fönstren som både släpper in ljus och tillåter att man kan sitta eller ligga och koppla av medan man blickar ut över havet och klipporna utanför.

Läget är verkligen perfekt och just detta är hela USP:en med Hangö. Den här friska, uppfräschande autenciteten, äktheten…det känns så ärligt på något sätt. Inget inställsamt. En badort som funnits i cirka 150 år och som liksom bara byggt upp en modern variant av badtraditionerna. Jag älskar det!

Utöver torrbastun i damernas respektive herrarnas omklädningsrum finns en ångbastu som man har tillgång till ute från de gemensamma ytorna. En liten vitalitypool finns också; en mindre pool intill den stora med masserande vattenfall från en så kallad kobra. Populär och full som den var fick jag inte tillfälle att prova den men det såg skönt ut. 🙂

Längs med alla fönster står vita, designade plaststolar i runda räfflade former, samt vilstolar på rad. En liten bar finns också inne i spadelen men den var obemannad när jag var där, dock kan de ordna med dryck i receptionen och komma ut med vilket uppskattades.

Incheckningen/receptionsshopen säljer både deras signaturmärke Babor och Elemis. Lite udda med två så starkt konkurrerande märken kan tyckas men alla behandlingar görs bara med Babor vad jag vet. Hade jag haft tid hade jag verkligen velat testa en, gärna någon av Hangö-specialiteterna som Hangö All In (ansiktsbehandling 95 €/50 min) eller Hangö Bliss Top-To-Toe (ansikte och kropp, 180 €/90 min).

De erbjuder också pilates, yoga och hälsocoachning. Att komma hit, ta långa promenader i den fräscha naturen längs havet och samtidigt följa en helande helgkurs, basta och bada, och få massage hade varit helt underbart…kanske en dag!    

Följ gärna Spabanken på Instagram och Facebook för att inte missa tips, resor och inspiration! 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier