På skidor till Spa Vida Vyer

Heidi tar igen sig efter skidåkningen på Spa Vida Vyer, foto: Anna Lycke.

Förra helgen besökte jag Spa Vida Vyer på Södra berget. Min nyfikenhet på detta spa hade pågått länge. Dels har jag inte besökt så fasligt många spa norröver, dels känns det som att det händer en hel del norrut på spafronten utan att någon skriver om det. Inte heller jag själv, av den enkla anledningen att jag sällan har vägarna förbi Norrland.

Men, så kom möjligheten, tack vare Birkas SkiCruise som jag var med på. Fredag – söndag, en dag i Sundsvall med flera olika vinteraktiviteter att välja på. Jag valde skidåkning på den citynära backen Södra Berget, men det tog ett tag innan polletten trillade ner…

En utsikt som inte går av för hackor! Foto: Anna Lycke.

Södra Berget är nämligen inte bara ett berg där man kan åka skidor utan också namnet på ett riktigt snyggt inrett hotell – som även har spa (bingo!). Spa Vida Vyer meddelade glatt att de gärna tog emot mig och min väninna/fotograf för ett studiebesök och plötsligt hade vi en både kul och ganska så cool dag faktiskt där vi runt lunch svidade om från skidkläder till bikini och bytte snö mot ånga och vatten…!

Första gången jag är skidklädd när jag ska gå på spa 😉 Foto: Anna Lycke.
Hotellinredningen var riktigt snygg – här kan jag tänka mig att bo över nästa gång! Foto: Heidi Rovén.
Hotell Södra Bergets lobby bjöd på många inbjudande sittplatser. Foto: Heidi Rovén.

Äkta med vidsträckta vyer

Spat drevs tidigare separat men ligger nu under den övriga hotellverksamheten. Produktmärket de använder är Kerstin Florian som de var mycket nöjda med berättade vår guide och ställföreträdande spachefen (när den ordinarie inte var på plats, som nu, det var ju helg…) Madde.

Underbara Madde! Kerstin Florian-utbildad och tf spchef på Spa Vida Vyer när vi var på plats. Foto: Heidi Rovén.

Madde (ja Madeleine antar jag men det stod Madde på hennes namnskylt och vi kom bara till förnamnen då vi var ganska tidspressade och liksom dök rätt in i allt bara) visade oss runt och berättade om deras spa.

Jag fattade tycke för både henne och spat direkt, Madde hade ett tryggt, härligt sätt som kändes både naturligt och äkta; hon lärde oss om nyttan av djupandning liksom japanska tvagning, och allt kändes väldigt otvunget.

Spat, ja är det inte lustigt det där! Ska jag vara helt ärlig både var det och inte märkvärdigt på sitt eget lilla vis. Det fanns något väldigt vilsamt över det och på sina håll upplevde jag en behaglig frånvaro av ting ditställda för att imponera. Annat gick det inte att låta bli att imponeras över, som när vi såg vilken utsikt detta spa bjuder på. Namnet, Vida Vyer, var knappast ditsatt av en slump eller överdrivet om man säger så…! WOW!

Pooler och bastur

Efter omklädningsrummen med dusch och Kerstin Florian-produkter att ta för sig av (love it!) trädde vi ut i spadomänerna. I receptionen hade vi fått rockar och handdukar, tofflor likaså. Färgerna på inredningen var ljusa och naturliga, lite pastelliga åt det beige-grå-ljusblå hållet.

Kerstin Florian. Good stuff! Foto: Heidi Rovén.

Den ”blöta avdelningen” bestod både av bastur och mindre pooler; en bubbelpool som vi aldrig provade för att den hela tiden var full, en varm stilla källa som skulle hålla 38-39 grader, samt ett svalt bad är man kunde låta kroppen vila och komma ner i varv om den heta blev för tuff.

Den varma utomhuskällan var uppskattad! Foto: Anna Lycke.

Därtill fanns en ångbastu (där vi samsades med en möhippa! Spat var väldigt välbesökt denna lördag) och ett tvagningsrum med Kerstin Florian-produkter där man på japanskt vis skulle sitta på en pall och hälla vatten över sig och skrubba huden ren med cirkulerande rörelser nerifrån och upp, utifrån och in, hela tiden mot hjärtat.

Hängiven upptäcktsfärd

En tvagning är ju också väldigt symbolisk, det är inte bara för att bli ren i huden och bli av med gamla döda hudceller (det är lite läbbigt hur tvättlappen byter färg efter ett tag, hm…) utan det är också ett sätt att stilla sinnet och bli nästan meditativ.

Skrubba, skrubba, skrubba…fast i långsamt och medvetet tempo. Foto: Heidi Rovén.

Madde rekommenderade mig och min väninna att hjälpa varandra med ryggen och att gärna gå tillbaka flera gånger under vistelsen och göra tvagningen igen och igen. Säkert bra, men det hann vi inte förstås, vi hade fullt sjå att hinna med det som fanns EN gång. Särskilt som man inte vill hasta på spa och även ska ta bilder…

I samma utrymme som tvagningen fanns också en torrbastu med fönster varifrån man såg in i spat, inte ut som i utomhus. Här satt vi också ett bra tag så att vi var tvungna att ta en uppfriskande dusch efteråt. Tvagade, badade och bastade gjorde vi det sista doppet i deras utomhuskälla med glasväggar och en öppen spis – väldigt effektfullt!

Lunch med smoothie

Tillsammans med denna utomhuskälla fanns en trappa upp även ett par mysiga läshörnor eller där man bara kunde sitta och slappa och ”vara lite ifred”. Kanske läsa en yogabok under Buddhabilden. Väldigt vackert ljus och stilla med mycket ro.

Spats hjärta var en stor härlig lounge där många gäster valde att hänga för en paus i ”spaandet”. Här kunde man beställa enklare mat och dryck, både alkohol och smoothies.

Te- och fruktbuffé ingick för alla gäster. Det var också gott om soffor och stolar mot de stora fönstren (med den vidsträckta utsikten) och det finns även en produkthylla att shoppa ifrån liksom en del med bäddar bakom draperier dit jag skulle gissa att terapeuterna slussar sina nymasserade kunder.

Lätt och bra spalunch; sallad med kyckling – plus en supergod smoothie! Foto: Heidi Rovén.

Tyvärr hann vi bara kika in i ett av behandlingsrummen, någon massage fanns det inte tid för denna gång. Vi fick ändå chans att bli lite ”Florifierade”, de hade en möbel full av Kerstin Florian-testprodukter mitt emot omklädningsrummen.

Verkligen smart! Vem vill köpa grisen i säcken? Här förlorade vi oss snabbt i dofter av kamomill, lavendel och neroli och hittade torroljor och fotbalsam som kändes passande för dagen.

Som två spa-agenter på skidor

När klockan närmade sig tre (bussen tillbaka gick kl fyra) puttade jag lite försiktigt på Anna som med slutna ögon lät sig gungas i en härlig liggfåtölj med olika program. ”Du, vi har bara bikini på oss och är på toppen av ett berg, vi borde nog skynda oss nu”.

Utsikten från spat är helt enorm! Foto: Heidi Rovén.

Skalman skyr ordet skynda och jag förstår honom, i spasammanhang är det ju nästintill ett svärord. 😉 Men ibland måste man och skulle man sett oss uppifrån och snabbspolat oss hade det nog sett rätt kul ut…ut i omklädningsrummet, på med skidkläderna igen trots att vi var lite poolvåta och fuktiga, ut i hotellets bagagerum, på med pjäxor och hjälmar, hitta skidorna och spänna fast dem… Det var nästan så jag hörde BOND-temat i öronen när vi likt två agenter svischade nerför Södra Berget och sladdade in framför bussen två minuter innan den skulle gå! 🙂

Ja det blev en riktig upptäckardag jag sent ska glömma! Och kanske blir det återbesök, de ska ju bygga om och nyfikenheten väcktes förstås direkt; hur kommer det att bli…?

Två tips!

  • Vänta med att besöka Spa Vida Vyer till efter påsk – de ska bygga ut och få 400 kvm till, spännande!
  • Se upp i deras våtutrymme, golvet var läskigt halt!!!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier