Första svenska varumärket med förpackningsfri kroppsvård

rapsfält

Företag som gör det där lilla extra vill vi på Spabanken uppmärksamma! Det kan vara att de ger en extra service för kunden, en bra insats för miljön eller något annat. Ett sådant företag är svenska Rapsodine, ett småskaligt familjeföretag som i snart 30 år producerat svensk ekologisk hudvård.

Först lite om företaget och produktionen. Allt Rapsodine producerar har svensk, ekologisk och kallpressad rapsolja – ofta kallad Sveriges guld – som bas. Anledningarna till detta är flera. Dels finns en hållbarhetsaspekt; oljan är svensk och närproducerad. Dessutom har rapsolja fina hudvårdande egenskaper; den tas lätt upp av huden, återfuktar och tillför näringsämnen, vitaminer och hälsosamma fettsyror. Därtill innehåller den vitamin E och fytosteroler som kan verka antiinflammatoriskt och skyddande för huden.

Refillstation i fabriksbutiken

Visionen för Rapsodine är att bidra till ett mer hållbart samhälle där man tar ansvar för både människa och miljö, och de tar sannerligen sitt ansvar för att nå dit.

I deras egen fabrik i Mariestad har de lanserat en refillstation. Därmed är de det första svenska varumärket med förpackningsfri hud- och hårvård på refill. Det var när regeringen, i juni 2020, beslutade om ett nytt nationellt mål som ska öka återanvändningen av förpackningar som Rapsodine tog steget.

Förpackningsfri försäljning

Kunder tar med sin Rapsodine-flaska in i butiken och kan där fylla på den. Rapsodines flaskor har en hållbarhet på cirka fem år, så om den återkommande kunden återanvänder sin schampoflaska till exempel, istället för att köpa en ny varje gång innehållet tar slut, kan plastförbrukningen av schampoflaskor minska med hela 98 procent.

Idag kan kunderna köpa schampo, balsam, duschkräm, flytande tvål och duscholja på refill i butiken i Mariestad. Sortimentet av refillprodukter kommer att utökas efterhand. Planen är att på sikt utöka antalet refillstationer runt om i landet, i första hand hos deras återförsäljare.

I fabriksbutiken i Mariestad finns det också möjlighet att köpa produkter till reducerat pris. Det som säljs har personalen sorterat bort i produktionen för att till exempel en etikett blivit lite sned. Innehållet är detsamma.

Adressen till butiken är Industigatan 7 i Mariestad (se hemsidan för öppetider). Jag vet att jag i alla fall vill göra ett stopp där nästa gång vi är ute och bilar i dessa trakter!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Spabanken på sociala medier