I helgen råkade jag se senaste PLUS-programmet där de tog upp solvårdsprodukter. Till min besvikelse nämnde Sverker Olofsson inget om EU-rekommendationerna som nu verkar få mer genomslag på den svenska marknaden, nya märkningar, vilka kemikalier man bör vara vaksam mot och varför. Allt var ytligt utan att ge några klara svar, bättre då hade det varit att hålla det just ännu ytligare men åtminstone gå in mer ordentligt på något av alla missförstånd som råder kring sol och solande. Jag har nyligen levererat en artikel till tidningen Laura där jag försökt få med allt detta, så ett tips är att läsa den när den kommer ut, tror det blir i maj-numret.
Var försiktiga, njut av solen med måtta, ta hand om er!

Solplanera:
– bäst är att skydda sig med kläder
– smörj hud som är oskyddad (rikligt) och minst en halvtimme innan du går ut
– börja utsätta huden endast för små (korta) doser av solexponering
– barn under 3 år ska INTE springa nakna i solen, de har mycket känslig hy! Inte heller mår de bra av alla kemikalier som solskyddsmedlen innehåller. För äldre barn är krämerna med de fysikaliska skydden (titan- och zinkoxid) att föredra.
– stötta huden inifrån med något tillskott som MAXOSOL eller IMEDEEN TAN OPTIMIZER (själv tror jag dock inte att jag tål Imedeen Tan Optimizer, sist jag använde den fick jag utslag men det är förstås svårt att vara säker på om det berodde på just den).

Efter en dag i solen;
– fuktmätta den utifrån (det finns massor av skräddarsydda after sun-produkter för ändamålet)
– har du bränt dig – låt huden vila från sol i ett par dagar.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier