Toulouse-Lautrec drack nog aldrig mjölk

Jag kommer just tillbaka från Nationalmuseum dit jag var inbjuden till en guidad visning av Toulouse Lautrec-utställningen som öppnade igår. Kan verkligen rekommendera den. Det är underbart att gå omkring bland de färgrika verken som var som dåtidens reklamaffischer. Då skandalösa – nu mest vackra och fascinerande i sin säregna stil.

Som så många andra konstnärer fick Toulouse-Lautrec tyvärr inte samma uppskattning under sin levnadstid som han har idag. Den franske konstnären dog dessutom ung, vid bara 37 års ålder, sjuk och gravt alkoholiserad. Ironiskt nog är han begravd i en liten by vars namn på franska låter som ”ett glas mjölk” (Verdelais), men som stamgäst på Moulin Rouge och andra barer lär nog Henri Toulouse Lautrec inte druckit särskilt mycket mjölk. Förmodligen hade han istället föredragit spa-varianten på drycken; Cleopatrabadet baserat på mycket mjölk och honung.

Behandlingen ”Cleopatrabad” har uppstått med inspiration av hur den egyptiska drottningen föredrog sina bad – i mjölk – som hon ansåg skulle göra henne ännu vackrare. Faktum är att mjölk innehåller syror som har en lätt AHA-effekt (alltså ”peelande”) vilket avlägsnar döda hudceller och får fram frisk rosig hy med effekten att huden upplevs både mjukare och lenare.

Ett annat bad som blivit en fransk specialité är annars vinbadet som kan upplevas inte långt från Bordeaux (Toulouse-Lautrec spenderade också sitt sista levnadsår på ett slott inte långt från Bordeaux), nämligen på Les Sources de Caudalie. Ett besök där står definitivt högt på min önskelista, även om Toulouse Lautrec nog hade tyckt att det både varit skandalöst och ett fullkomligt slöseri av vin…

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier