Microneedling – så känns det

tds_miljo_h500
Nimue-TDS ökar effekten av behandlingen och finns i olika varianter för olika hudproblem.

Det finns flera behandlingar för ansiktshuden som använder sig av tekniken skada-läka-nå föryngring. Det låter galet, jag vet, men idén går ut på att, under kontrollerade former, orsaka en skada på huden för att sätta igång en naturlig läkningsprocess. Denna läkning ökar produktionen av kollagen och elastin som i sin tur har en positiv inverkan på huden kvalitet. Ett exempel på en sådan behandling är microneedling.

När jag senast var på ansiktsbehandling hos Nina Nilsdotter (hon har sin lilla mottagning på Hötorget i Stockholm) för en regelbunden uppfräschning av huden med produkter från favoritmärket Nimue så pratade vi om vad vi skulle göra. Nina inspekterade läget som vanligt för att sedan göra en bedömning. Vi bestämde att testa microneedling, dels för att öka spänsten i huden och dels för att jag helt enkelt var nyfiken – jag hade under alla år av testande av olika behandling aldrig prövat detta förut.

Det finns många märken som har sin variant av denna behandling. Hos Nimue används en roller försedd med över 190 små nålar, 1 mm långa, som förs över huden med ett jämnt och kontrollerat tryck. Det både låter läskigt och ser rätt läskigt ut men kom ihåg att nålarna är extremt tunna.

microneedling

Utlovad effekt är att fina linjer och rynkor minimeras, att huden får ökad lyster och att hyperpigmenteringen minskar. Förutom att huden sätter igång att förnya sig och läka finns ett syfte till med denna behandling och det är att produkter som appliceras efteråt kan nå djupare ner i huden via de små kanaler som bildats av nålsticken.

Okej, så skulle jag då testa detta. Efter att ha rengjort huden noga och exfolierat samt avfettat den, satte Nina igång med rollern. Hon började med pannan vilket i alla fall jag tyckte var tuffast. För ja det gör ont, inte outhärdligt mycket, men visst känns det, konstigt vore det väl annars.

Hur känns det då? Hm, svårt att beskriva, men ungefär som om man skulle rolla flera hundra minimala nålar över huden samtidigt. 🙂 Det sticker och gör ont, mest där huden är som tunnast. Varje stick är nog inte så illa men eftersom det blir flera stick samtidigt och ytan penetreras snabbt så känns det mer.

img_20161124_192332_low

Själva rollningen gick ganska fort, och tur var väl det. Huden stack även efteråt och kändes lite varm så det var riktigt skönt när Nina la på en svalkande kollagenmask. I denna behandling använde Nina också Nimues Transdermal Solution som innehåller aktiva ingredienser för olika problem; miljöskadad hy, hyperpigmenterad hy, problemhy och den känsliga, stressade och torra hyn.

Microneedling passar den som vill få bukt med ålderstecken som exempelvis linjer, rynkor, solskador, förloras spänst och pigmentering. Efteråt kändes hyn väldigt fin och slät (vilket den i och för sig alltid gör efter en Nimue-ansiktsbehandling). Jag var inte ens nämnvärt röd eller kände mig obekväm på något sätt att lämna salongen.

Rekommendationen är att man ska göra microneedling som en kur med sex behandlingar under cirka 2 månaders tid. Jag har bara testat en behandling och tyckte det kändes bra, men kan faktiskt inte säga något om resultatet efter en hel kur och om det är värt priset (ca 7000 kr). Så här nära två veckor efteråt har hyn bra lyster och framförallt pannan tycker jag ser slät ut, plus att jag upplever att porerna dragit ihop sig något. Nu har jag i och för sig varit noga med mina serum och krämer men även fukthalten i hyn tycks ha förbättrats.

En fundering kring denna typ av behandling dock är att effekten, som ju lär öka för varje behandling om allt fungerar som utlovat, kan vara subtil vid varje tillfälle och att det därför blir svårt att avgöra det totala resultatet eftersom allt sker utspritt över tid. Det är svårt att jämföra före-efter om man inte kan minnas exakt hur ens hy var 2 månader före…

Dessutom är ju sex vanliga ansiktsbehandlingar som utförs under två månaders tid också rena lyxen för vilken hy som helst och torde – i de fall de utförs väl och inte stressar hyn istället – ge en god effekt med fint resultat.

Så, hyn blir säkerligen väldigt fin av en hel kur, men om det är tack vare omvårdnaden överhuvudtaget eller just specifikt denna microneedling, kan vara svårt att avgöra.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier