Doftljus, ett sätt att ge hemmet karaktär

_MG_3321

Julen med allt sitt pysslande, fixande och dekorerande har gjort att jag även känt ett behov av att doftsätta hemmet! Julbaket sprider sina dofter, den maffiga granriskransen på skorstensstocken avger sin härligt friska lukt men jag vill gärna ha ännu mer…

Woodwicks sprakande ljus

En dag kom mannen hem med ett presentljus från Woodwick som var gjort så att det skulle prassla och spraka som en öppen brasa. En kul nyhet, men som jag glömde bort det när vi tände det – jag tyckte det lät väldigt mycket om det, sen kom jag på att det var precis vad det skulle! 🙂

Woodwick-ljus görs (enligt vad jag kunde läsa mig till på nätet i alla fall) enbart av naturliga ingredienser och eteriska oljor. Ganska snart doftade hela vardagsrummet av ljuset vilket höll i sig även dagen efter. Doften som heter Cabin Retreat är inte obehaglig på något sätt men lite konstgjort vaniljaktig (fast att det inte ska vara syntetiskt).

Klassiskern Yankee Candles

Tidigare i höstas när jag också kände behov av lite fräschare dofter hemma valde jag och sonen ut ett litet ljus från klassikern Yankee Candle som doftade förvånansvärt kraftigt (det ger till och med doft till rummet även om det inte är tänt). Jag har för mig att doften heter Autumn Leaves.

Yankee Candles görs av en blandning av soja och paraffin, en så kallad smooth blend. Som namnet antyder är märket amerikanskt och ljusen har tillverkats sedan 1969. Det finns massvis av dofter och varianter att välja på; även för bilen och vaxkakor som man smälter i aromalampa.

Blommigt från Tru Mélange

Imorse satte jag igång att testa ett par doftljus som jag fått skickat till mig från Harmony Home också. Deras ekologiska doftljus heter Tru Mélange (mélange är franska och betyder blandning, tru syftar väl på true, det vill säga äkta/sann…), och Katarina som driver Harmony Home (inredningsbutik i Gränna och webshop på nätet) menar att vi ska vara aktsamma om vad det är vi andas in. Tru Mélange doftljus består av eteriska oljor, soja och bivax. Ljusen finns i många kombinationer och doftvarianter och som bekant påverkas vi olika av olika aromadofter.

Alltså kan man, beroende på vilken doftsammansättning man väljer, inte bara doftsätta sitt hem utan ge det den atmosfär och stämning man önskar. Vissa dofter är lugnande och dämpande medan andra är uppiggande och energigivande. Jag, som älskar spa, tycker detta är en underbar tanke! Som att ”spaifiera” sitt hem 🙂 .

Ett par av mina personliga favoritdofter när det gäller aromaterapi är jasmin och neroli och därför valde jag att prova två doftsammansättningar med just dessa eteriska extrakt i; Blush som innehåller rosa grapefrukt och neroli, samt Love med ros och jasmin.

Min nyfikenhet gjorde att jag direkt stoppade näsan i de otända burkarna – och jag kunde knappt slita mig! Mmmm…Love har en fint avvägd mix mellan rosens söta och jasminens lätt exotiska blomdoft. Blush är också väldigt romantisk och här ger även tonerna av grapefrukten ett friskt inslag.

Först tände jag Blush-ljuset i vårt stora kök. Ingen i familjen kände något alls. Då flyttade jag ljuset till mitt kontor där det  fick brinna ett tag innan jag lämnade rummet och kom tillbaka för att riktigt kunna uppleva doften. Till dess fördel kan jag säga att doften är subtil och fin, inte stark eller påträngande (som syntetiska dofter lätt kan bli). Efter en stund när jag släckt ljuset dröjde bara de goda tonerna av doften sig kvar.

Såhär står det om de ingående eteriska oljorna på Harmony Homes hemsida:

  • Grapefrukt – denna citrusdoft upplevs som lite bitter. Den kan stärka själförtroendet och verkar uppiggande. Grape stimulerar och anses vara allmänt renande och avgiftande.
  • Neroli – Den har dofter av apelsinskal, lavendel samt metalliska och blommiga toner. Men Neroli har även en söt, mjuk, kryddig och torr, bitter träton.

Doften Love provade jag på vår gäst-wc (jag ville hitta ett litet utrymme för att se hur snabbt det kunde doftsätta det). Först doftade det mest lite bränt ljus…sedan kom det fram lite blommigare noter av ros och jasmin, men inte så framträdande som jag hade trott.

Såhär står det om de ingående eteriska oljorna på Harmony Homes hemsida:

  • Ros – ger en känsla av säkerhet och andligt fokus. Öppnar upp hjärtat och ger en känsla av att vara förbunden med allt.
  • Jasmin – aromadoften har en söt, exotisk doft. Den stärker självförtroendet och minskar nedstämdhet och stress.

Ljusen säljs i många olika former; glas och metallburkar och priserna varierar mellan cirka 98 – 369 kronor (59 kronor i frakt tillkommer).

Nu till jul passar deras doftljus med kanel och kryddnejlika extra bra!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier