Ta hjälp av tekniken i skidspåret eller skidbacken

Watch GT2, en smart sportklocka från Huawei.

Snön täcker stora delar av landet men är inte något skäl till att dra ner träningen. För många lockar skidåkning på längden och tvären och båda är perfekta aktiviteter för att krydda vardags-träningen. Och för att hjälpa till passar både mobilen och den smarta sportklockan utmärkt.

Längdåkning är säkert det första många tänker på när man vill variera sin träningsmix vintertid. Längdskidåkning är väldigt skonsam och ger bra allroundträning, men ställer krav på såväl utrustning som åkarens teknik. För många som ger sig ut i skidspåret är kanske också lopp som Vasaloppet en drivkraft för att träna. Skidåkning nedför har inte några direkta tävlingar för allmänheten, men kan likväl vara en rolig form av träning för att träna benmuskler och kondition. Och att kombinera de två sporterna fungerar alldeles utmärkt.

Låt tekniken vara ett stöd

För såväl längdåkning som nedförsåkning kan tekniken vara ett stöd. En smart sportklocka som Watch GT2 Pro mäter tid, avstånd, syremättnad och puls med mera. Klockan har olika program beroende på vilken sport som utövas. Med avancerade mätningsmetoder kan Watch GT2 Pro hjälpa till att analysera hur kroppen mår även efter träning och kan därför fungera som redskap när det kommer till att planera återhämtning.

Vill man mäta exempelvis sin puls under träningen i längdspåret eller backen går det utmärkt med hjälp av tekniken i träningskockan. Pulsen är individuell och alltså olika från person till person. Med en träningsklocka kan man enkelt mäta såväl vilopuls som maxpuls.

Under träningen går det då att utmana sig själv och se hur pulsen förändras i de olika momenten. Skillnaden mellan att träna längdskidåkning och till exempel slalom är att längdskidåkning är så kallad aerob träning där man inte får syrebrist och mjölksyra. Under aerob träning utvinner kroppen energi från framför allt kolhydrater men också fett och man orkar hålla på länge. Kör man slalom så arbetar kroppen med sitt anaeroba system, och då används inte syre utan glukos som bränsle. Ett system som jobbar med explosivitet och korta tidsintervall.

Hälsoapp listar insamlad träningsdata

Mobilen har också en viktig roll i samla ihop all data och förutom att ge en översikt även inspiration. Genom Huaweis hälsoapp listas träningsposterna kronologiskt och användaren kan se tempo, förbrukade kalorier, snittpuls, höjdförändringar, aerob träningseffekt, maximal syreupptagnings-förmåga med mera. Med appen Huawei Health kan användaren enkelt hålla koll på samtliga parametrar på vilken enhet som helst, både Android och iOS.

Huaweis mobiler är rustade för kallare väder med handskläge, enhandsläge, batterier som klara ner till minus 35 grader och röststyrning. Varför inte till exempel be mobilen ta en träningsbild genom att säga ”cheese”?

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier