Efter mitt inlägg om babyprodukter i måndags fick jag ett telefonsamtal från Weleda. Så klart! skulle man ju kunna tänka, eftersom de blev kritiserade i den undersökning jag länkade till. Men, faktum är att jag efter att ha pratat med Emma Bergqvist, produktansvarig på Weleda, måste ifrågasätta det som framkommit i Svenska Naturskyddsföreningens (SNF) undersökning…(se inlägget från i måndags här nedan).
Åren runt millennieskiftet arbetade jag som kvalitetsansvarig på Indiska Magasinet. Under de här åren bestämde sig Indiska för att ta fram egna kroppsvårdsprodukter och lanserade sortimentet Zence. Jag blev den som hade kontakt med myndigheter, fick läsa in mig på bestämmelser och även grottade i ingrediensers ursprung med mera. Faktiskt ändrade jag vissa ingredienser också, det var en riktigt spännande utmaning! Vi tog också in hjälp av experter på områden som aromaterapi och ayurveda.
Det var en lärorik tid. Jag lärde mig massor. Inte bara om hur knepig djungeln är inom kropp- och hudvård, utan jag lärde mig också mycket om skillnaderna mellan det som brukar kallas naturlig hudvård och mineraloljebaserad dito. Därför kände jag igen mycket av det Emma Bergqvist nu förklarade för mig om vad som missuppfattats under den undersökning Svenska Naturskyddsföreningen gjort…
Till exempel hade deras innehåll av eteriska oljor klassats som syntetisk parfym, vilket ju är helt bakvänt, det är ju precis det som det inte är. Dessutom hade de fått nedslag på innehållet av lanolin, eftersom det kan vara allergiframkallande om det innehåller spår av pesticider/bekämpningsmedel mot kryp och ohyra (vilket det inte är om det är rent och fritt från just dessa ämnen, som hos Weleda). Det är alltså inte själva lanolinet som är problemet, utan de restämnen det kan innehålla.
En annan vanlig missuppfattning jag fått lära mig existerar inom naturlig hudvård är att nötallergiker ska undvika mandelolja. Men bra mandelolja är kallpressad och innehåller inte spår av nötens protein – det som nötallergikern är allergisk mot (så har jag i alla fall fått förklarat för mig…).
Slutligen hade Weleda fått nedslag på att de använt sig av ringblomma (calendula på latin) i sin produkter eftersom denna ingrediens i högre koncentrationer kan framkalla reaktioner. Enligt Emma Bergqvist ligger Weledas nivåer långt under detta gränsvärde, blomman har däremot läkande och inflammationshämmande egenskaper som de velat dra nytta av för att lindra irriterad hud. De har även gjort såväl kliniska och dermatologiska tester plus låtit föräldrar testa produkterna innan de lanserats.
Så! Med allt detta sagt, är vi lite tillbaka i mitt förra inlägg; att det är oerhört förvirrande att som konsument veta vad som är rätt och fel. Det ÄR en djungel. Men hur som helst verkar det som att de personer som genomförde undersökningen hos SNF kanske inte satt på all kunskap om ingredienser i KoH-produkter, och som att föräldrar lugnt kan låta sina barn ta del av den näring och lugnande inverkan som Weledas ringblommeprodukter har (Calendula-sortimentet).
Har någon ytterligare tips på bra babyvårdsprodukter är ni mer än välkomna att skriva en kommentar till detta inlägg.