Det finns en uppsjö av produkter på marknaden, en del bra, andra riktigt dåliga. Men vad menar vi egentligen med detta? Det känns som att definitionen bra och dåliga produkter kan ha flera olika betydelser. En bra produkt måste inte bara betyda att den uppfyller sina löften och ”gör sitt jobb”, utan kan likaväl betyda att den är ekologisk, miljövänlig, biodynamiskt odlad och så vidare. Frågan är var gränsen går för en produkts existensberättigande? Hur dålig får den vara på att göra sitt jobb om den ändå är ekologisk och miljövänlig?
Dessutom har vi blivit vana vid att inte bara få en effekt av de produkter vi använder, utan helst flera. Resultaten ska helst inte heller låta vänta på sig utan komma ögonblickligen. Ett schampo ska exempelvis inte bara göra håret rent (vilket känns om ett grundkrav!) utan också göra håret fylligt/blankt/följsamt/mjukt. En dagkräm ska inte bara motverka torrhet i hyn utan minska rynkor, agera solskydd och gärna öka elastin- och kollagenproduktionen också.

Som jag skrivit förut ska jag flytta. Vi har redan börjat packa ner smått och gott i kartonger som åkt upp på vinden vilket betyder att jag ibland får ta vad jag hittar tillgängligt numera i produktväg. Som balsamet jag just nu använder, ett riktigt bottennapp i produktväg från Elemis. Det känns som att smörja in håret med kroppslotion efter att man tvättat det (vilket jag faktiskt ovetandes gjort en gång på Vann spa där en terapeut portionerade upp fel produkt i fel plastkopp till mig…de har ett bökigt självspa-system…). Det här balsamet från Elemis gör i alla fall varken att håret blir lätt att reda ut, inte heller blir det blankt eller följsamt. Inte tror jag det är särskilt miljövänligt heller.
Ibland, om det är svårt att göra en viss specialprodukt ekologisk, kan det väl vara ursäktat att använda den ändå. Och jag tummar gärna på antalet effekter mot att jag får en ren och miljövänlig produkt. Men ett gott resultat måste produkten ändå ge och uppfylla sina grundsyften, annars är den meningslös.