Ett 1000 kvm stort persiskt inspirerat spa med hamam ute på skånska landsbygden? Det lät nästan för otroligt för att vara sant. Men där bland kossorna låg det, i källaren på Brunnby gård. Läs om mitt besök där häromdagen!

I våras kom det ett mail från Brunnby Gård. Där stod att de hade drivit spa i ungefär ett halvår och bjöd in mig att hälsa på.

Brunnby Gård ligger på Kullahalvön så jag har inte direkt haft vägarna förbi, förrän nu. Från sommarhuset där vi spenderar några veckor om året är det inte långt. Häromdagen gjorde vi därför en liten utflykt dit.

Ägarna Eivor och Charlie Abassi har drivit hotell- och konferensanläggningen i drygt åtta år. Under tiden har de olika delarna byggts om och förbättrats. För cirka tre år sedan tog de beslutet att bygga om källarvåningen till spa. Jag vet vad ni tänker och ser framför er nu, men glöm ”relaxhörna med bastu och bubbelpool” – här har man tagit i ordentligt!

Så, vilka bad- och spamöjligheter hittar man då i källaren till denna konferensgård mitt ute på den skånska landsbygden? Betydligt mer än vad jag förväntade mig.

Zam Zam Spa, som deras hälsocenter heter, har en orientalisk stil. Inte så konstigt med tanke på att Charlie är från Iran. När jag frågade lite om det berättade han hur hamam varit en tradition i Persien långt innan det kom till Turkiet. Namnet Zam Zam har de lånat från en helig hälsokälla nära Mekka.

Totalt är anläggningen uppemot 1000 kvadratmeter. I källardelen möts man av blänkande marmor, dignande fruktfat, sirliga mässingsföremål, färgglada kuddar och en orientalisk matta utlagd i etage framför en platt-tv som visar en eld – ett lite roligt inslag istället för att ha en äkta öppen spis.

Vi fortsätter in, byter om och tar oss sedan ut i badavdelningen. Här har man integrerat ett gym intill poolerna och vilstolarna. Flera maffiga akvarier är inbyggda i väggarna, ytterligare en kul detalj som ger liv åt stämningen. I bottnen på poolerna finns vackra mönster liksom längs långsidan på den större poolen; en specialbeställd mosaik i persisk stil.

Pelarna och mosaiken ger känslan av ett maffigt palats. Det finns gott om små bord med läderpuffar där man kan sitta och ta igen sig. Det märks att de anpassat sitt spa för grupper, inte minst i det enorma hamamet.

Efter en separat ingång för män respektive kvinnor där man kan duscha, kommer man in i ett stort rum med en lysande grön pool i mitten. Här är det meningen att man ska svalka av sig efter att man svettats i ångbastun som normalt håller uppemot 80 grader. Det stora rummet håller då ”bara” cirka 50-60 grader. Där kopplar man av, pratar och får sin pimpstensskrubb, också det en specialitet från Iran.

Utöver bad- och hamamavdelningen har de även byggt ett separat bastuhus varifrån det går en slingrande brygga till utomhuspoolen. Längs en vägg under tak står en rad med lila soffor med maffigt höga ryggar.

Visst är vissa inslag lätt kitschiga, men jag kan inte låta bli att imponeras av deras företagssamhet. Helt utan professionella designers eller stora spafirmor har de själva skapat ett spa enligt egen modell. Ett par studiebesök här och där visst, och självklart har de anlitat byggnadsarkitekter för korrekta konstruktionsritningar. Men resten; att våga, att ta ut svängarna, att genomföra det! Och så just detta med att skånsk åker med betande kossor möter ett orientaliskt spa :-).

– Vi kommer aldrig få igen det vi investerat, säger Eivor men det är utan sentimentalitet eller omsvep. De verkar nöjda och det ska de vara. De har genomfört sin dröm och det är inte dåligt.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier