Att vara spaoholic är inte en helt billig hobby. Med det inte sagt att jag inte tycker det är värt det, för det är det – i alla fall när det är bra (med andra ord, uppfyller de 10 budorden!). Ändå vill man självklart gärna veta var man kan få mest för pengarna. Och hur mycket det kostar dit man är på väg.
Om vi bortser från våra dagspa, vilka är ganska få till antalet (i alla fall om man räknar bort skönhetssalongerna som envisas med att kalla sig spa), så återstår våra spahotell. Man skulle ju kunna tro att bara man bokar ett rum och därmed är hotellgäst, så ska spat ingå. Men icke.
Ska jag vara helt ärlig skulle jag bli rätt så förbaskad om jag glatt checkade in på ett spahotell och sedan avkrävdes ytterligare slant för att träda in i deras spa, när jag just blivit gäst på hotellet!
Förklaringen från hotell som bryter ner sina kostnader brukar vara att gästen som INTE vill nyttja faciliteterna ska slippa betala för dem, men hur många söker sig till ett spahotell utan att vilja gå dit?! Nä, precis som jag tycker att frukost ska ingå när man bor på hotell så tycker jag att entrén till hotellets faciliteter som gym, spa etc ska ingå. Annars känner man sig ju lurad som gäst!

Häromdagen mailade jag med Stenungsbaden Yacht Club, ett av Sveriges relativt nyöppnade spahotell. Då framkom att om man inte hade bokat ett så kallat wellnesspaket så var man tvungen att betala 350 kr extra för att använda deras pooler och bastu! Rena rånet tyckte jag. Särskilt som det inte rör sig om någon ”bastuvärld” eller spektakulära faciliteter (även om det är väldigt fint och fräscht). Inte ens om man bokar en behandling så ingår ”wellnessentrén” per automatik.
Efter lite mailande skrev de dock att om jag skulle vilja basta lite före/efter behandlingen så skulle de inte ta något extra för det…kändes lite luddigt..frågan är om man får sitta en kvart men inte längre då eller hur de avgör var ”gränsen går”? Ingår en dusch efteråt eller åker man då kanske på de där 350 riksdalerna extra…?
Jag förstår förstås att ett pris också är ett sätt att reglera inflödet av gästerna. Fallet är kanske inte så på Stenungsbaden men många använder prissättningen för att dels välja ut vilka som kommer dit och för att dämpa ruljansen. Men det verkar i och för sig vara ett lyxproblem i dessa tider…säg det spa som skulle klaga på att de har FÖR MÅNGA gäster? 🙂
ps. Jag ska vid tillfälle kolla upp exakt hur det ligger till hos alla de andra så jag inte är ute och cyklar, men nog ingår väl i alla fall spa-användningen om man bokat en behandling…? Eller vad är er erfarenhet?
Har följt din blogg och undrar faktiskt hur mycket pengar du lägger ner på att gå på spa?
Själv skulle jag verkligen vilja ha råd att gå lite oftare.
Hälsningar/Jessica
Hej Jessica!
Det varierar förstås och blir ju också lite svårt att säga eftersom jag gör många besök i jobbet.
Ett tips om du vill ha råd att gå oftare är förstås att få pengarna att räcka längre genom smarta val.
* Håll utkik efter erbjudanden (klicka in då och då på olika spasajter eller prenumerera på deras nyhetsbrev),
* Ta massagen på det ”billiga stället runt hörnet” men njut spaatmosfären på det fina spahotellet.
*Önska dig presentkort när du fyller år (Svenska Spahotell har en variant som man sedan kan nyttja på vilket som helst av medlemshotellen).
* Och, som jag skrev i inlägget, kolla upp i förväg att de inte tar ett par hundralappar extra bara för att man ska få tillträde till poolerna och bastun.
/Hälsn. Heidi
Redan förra året satte jag igång med en stor undersökning av olika spahotells policy när det gäller att betala extra för spaentrén som boende gäst. Jag avgränsade det för enkelhetens skull till medlemmarna i föreningen Svenska Spahotell, vilket ändå inneb