Hälsopriset 2016 och vinnaren av årets spa

_TIB4904
Jag på scenen med spa-finalisterna, Alexandra Charles och Annette Lefterow. Foto: Tibor Bárány © TIBORFOTO.com

Igår var jag på Dansmuséet dit jag blivit inbjuden av Annette Lefterow som arbetar med/för 1,6-miljonerklubben och 2,6 miljonerklubben med grundaren Alexandra Charles. Platsen var vald för deras event Hälsopriset med sex kategorier i vilka första, andra och tredje pristagare utsågs: årets innovation, årets sociala medier-profil, årets matprofil, årets författare, årets inspiratör – och förstås årets spa.

Lokalen var fullsatt och stämningen hög! De bekanta ansiktena var många, både sådana jag kände sedan tidigare men också många kändisar inom media, hälsa, träning och så vidare.

_TIB4923
Jag med spafinalisterna. Foto: Tibor Bárány © TIBORFOTO.com

Ett av alla priser som skulle delas ut var alltså Årets spa. Finalisterna var Ystad Saltsjöbad, Falkenberg Strandbad, Asia Spa, Sankt Jörgen Park Spa och Kosta Boda Art Hotels Spa. Vinnare blev – numera ”prisbortskämda” Ystad Saltsjöbad! 🙂 Stort grattis till dem!

Som jag skrev i det förra blogginlägget var jag tillfrågad att närvara som spaexpert att kommentera spa i allmänhet och finalisterna som tävlade om priset Årets spa. Annette Lefterow skickade mig de frågor hon tänkte ställa innan men väl på plats på scenen fanns bara tid för att fåtal av dessa.

Därför har jag här nedan tagit upp de frågor jag fick av Annette innan samt mina svar, så att både ni som var där igår och andra som gärna hade velat vara med kan ta del av mina tankar om ämnet…

A: Vad säger du Heidi om dessa anläggningar som en bidragande faktor att stärka folkhälsan?

H: Först och främst ska man komma ihåg att hälsa är ett komplext begrepp som består av flera olika aspekter; det fysiska och psykiska, intellektuella och emotionella, sociala och även det andliga. Beroende på var och ens livssituation kan man behöva balansera upp olika delar för att nå ökad hälsa. Något som dock många av oss lider av till och ifrån är stress och där är mindfulness, medveten närvaro, ett kraftfullt redskap att ta till. Forskning har visat att mindfulness ger effekt på såväl immunförsvar, stress och sömn som den allmänna hälsan. Och just när det gäller detta med att fokusera på nuet (medveten närvaro=mindfulness) så tycker jag att alla former av sinnliga upplevelser är en ypperlig hjälp för att lämna bruset och snurrande tankar i huvudet, det som i många fall orsakar stress. Vi går från att ”vara i hjärnan” till att ”komma ner i kroppen”. Och alla fem finalister har mycket att bidra med när det gäller just det;

Ystad Saltsjöbad har exempelvis sin tropiska regnskogsupplevelse, The Creek Experience, samt relaxrummen seaview och fireview där man vilar blicken långt bort mot horisonten vid havet eller in i eldens lågor…

Falkenberg Strandbad har sin lyxiga badavdelning The Retreat Club där man kan gå igenom olika upplevelsestationer med värme, vatten, lera, tvål och så vidare…allt i en miljö av upplyst marmor och guld.

Asia Spa har som namnet antyder anammat det österländska tänket i såväl behandlingar som aktiviteter och miljö. Här kan man också pigga upp sig i deras ljusterapirum, få vila i mörkerterapirummet eller söka sig inåt i tempelrummet.

Sankt Jörgen Park Spa har alltsedan de öppnade varit starka på bad och bastu. Här finns en väl genomtänkt spavärld av vatten och värme där man kan välja ut sina favoriter eller satsa på att ta sig runt bland upplevelserna via deras sparitual.

Kosta Boda Art Hotel har glaskonsten i centrum, även i sin spaavdelning. Det är väl genomfört då de till och med använder (uppvärmt) konstglas i sina signaturbehandlingar. I deras pool kan man dyka ner och se en undervattensutställning! Glaskonsten är nersänkt i glaskistor i botten av poolgolvet.

_TIB4909
Från vänster i bild: Anna Nilsson/Asia Spa, Rosa Gustavsson/Ystad Saltsjöbad, Jag (Heidi Rovén) och Annette Lefterow, kvällens konfrencier och intervjuare som också fick oss att röra på oss och dansa oss varma!

A: Kan man återhämta sig effektivt på kort tid?

H: Absolut! Det är bevisat att en långvarig semester inte alls nödvändigtvis är mer effektiv för återhämtningen än flera kortare pauser från arbete och plikter. Att unna sig ett par kortare avbrott mellan långsemestern är därför ett bra sätt att ”hålla” hela året. Och här kan spahotellen verkligen fylla en funktion då ett besök där (i ett par timmar, ett dygn eller två) både ger miljöombyte, vila samt möjligheten till den här sinnliga upplevelsen som underlättar att stressa ner och vara i nuet.

A: Hur summerar du som expert Svenska Spa? Ligger vi bra till på världskartan? Eller ute på haven, eftersom du även är kryssningarnas spadrottning!

H: Svenska spa håller hög nivå och klass. Vi ligger bra till på världskartan. Fler och fler har skapat sinnliga njutningsvärldar där vi kan träda in, skala – och tvaga – av oss vardagsstressen och komma ihåg vilka vi är. Extra bra är det när de särskiljer sig, är unika och personliga. Jag tror på att gräva där vi står, att anamma det skandinaviska och lokala, kanske till och med det regionala. Vi här i norr kan förmedla en avkopplande, vilsam och äkta upplevelse. Jag vill också tillägga att jag tycker den bör handla mer om det inre än det yttre… När det gäller kryssningar, mitt andra specialområde, stämmer det att fartygen har fina spa ombord. Min erfarenhet är dock att där blir spa mer av ett lyxigt inslag av många russin i ”semesterkakan”.

_TIB4906
Jag och Annette Lefterow. Foto: Tibor Bárány © TIBORFOTO.com

A: Folkhälsa och spa leder mig till tanken på medicinska spa som finner mer utanför Sverige. Kommer vi att ha denna inriktning även i Sverige på sikt?

H: Det stämmer att detta är något som växt sig större utomlands än i Sverige. I vårt grannland Estland till exempel är medicinska spa verkligen en egen nisch. Här på hemmaplan har flera spa varit inne och nosat på det redan för flera år sedan, och vissa startade upp parallella behandlingsmenyer där man satsade på att erbjuda estetiska behandlingar som injektioner mot rynkor, för läppar, tandblekning och liknande. För att lyckas inom medispa tror jag dock att man bör vara specialiserad, inte bara ha det som ett sidoutbud. Hur framtiden kommer att se ut är det svårt att sia om men en utveckling där patienter som behöver genomgå någon form av hälsoingrepp inom den traditionella sjukvården kunde få göra det i en miljö som liknar den inom wellness-spa vore positivt.

A: Vilken är ditt bästa spa tips till publiken?! 

H: Tänk på spa som träning! Den bästa träningen är den som blir av, samma sak med spa. Dessutom är det precis som motion en färskvara; ett enstaka besök kommer inte hålla dig lugn och stressfri resten av året. Så, upprepa ofta för bästa effekt, och träna för att bli bättre. Och med bättre menar jag bättre på att slappna av för det är för många en bortglömd konst! Sist men inte minst lämna tekniken hemma, vi behöver inte bara koppla av utan också koppla ner och inte hela tiden vara uppkopplade mot internet, mail, facebook och så vidare. Och se till att ha gott om tid på dig, låt spa ta tid.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier