Selma spa+ har ju renoverat. Eller håller på ska jag väl säga. Det som är klart är poolområdet där de har fått fyra nya bastur som är gemensamma, och så en del hotellrum.

När jag varit på Selma spa tidigare så har jag alltid fått ett av de ”nya” rummen, jag tror det finns/fanns ännu äldre. Men badrummen har alltid varit en ögonbrynshöjare. ”Varför kan de inte satsa på att ha fräscha badrum på ett spahotell där vistelsen ju ändå handlar om bad, vila, hygien, skönhet, avkoppling och att känna sig fräsch – såväl inombords som till det yttre. ” De har inte varit ofräscha, men rätt trista.

Nu tar man alltså tag i det och i helgen fick jag se resultatet! Vi fick bo i en del av hotellet där rummen i korridoren var så sprillans nya att jag inte tror någon bott i rummet före mig ens! På filtar och möbler hängde ännu lapparna kvar, det var lite charmigt faktiskt… 😉

Jag har ju redan skrivit lite kort om stilen här; grått, beige, naturmaterial som trä (hela sänggaveln gick från golv i tak i trä så grov att sambon trodde han fick en sticka i ryggen när han lutade sig mot den!), grått stengolv i hall och grå kakel i badrummet. Ek, grå ullfiltar, rottingstol och kuddar med uggleögon som blängde storögt på oss från soffan när vi klev in i rummet. Jag gillade det direkt. Det är lyxigt men på ett nedtonat sätt. Det känns som om man plockat in den värmländska skogen in i rummen.

Bad/Spa på Selma ingår för alla hotellgäster vilket inte alls är standard på alla spahotell. Många tar en extra avgift om du inte är inbokad på ett spapaket. Så plus redan här, du bara kilar in och ut så många gånger du vill utan att behöva hålla reda på hur många timmar du badat och du behöver inte planera in dina spabesök. Du går när du vill, så länge eller kort tid du vill.

En av nyheterna på spamenyn är deras två basturitualer, God morgon/Energi och God kväll/ Relax. Båda kostar 245 kr, innehåller 6 ekologiska produkter att använda, upphällda på en träbricka med små gropar i, och ska ta cirka två timmar att göra. På hemsidan kan man läsa om de olika stegen de innehåller.

Personligen tyckte jag ritualerna var för lika och jag var inte 100 överens med ordningen på stegen. Till exempel hade jag velat börja med en uppvärmande bastusittning när man kommer lite nyvaken från sängvärmen, istället för en simtur i den relativt svala poolen, men sådant är säkert olika för var och en vad som känns rätt.

Även om det säkert är väldigt ekorätt med träbrickan ur miljösynpunkt (både materialmässigt och att den återanvänds) så var den inte heller helt praktisk att balansera samtidigt som man bär skrubbhandske, handdukar och instruktion – det finns ju inget handtag att hålla i. Produkterna känns sköna men jag tycker 245 kr ändå är lite dyrt…säkert inte dyrare än på andra håll men utslaget betalar man ju 40 kr/produktklick (peeling, kräm, mask). Hälften hade räckt.

Poolen vet jag har byggts om och försetts med nytt kakel, dock var det inget jag märkte eller tänkte på – förutom att jag slog tårna i botten flera gånger på grund av att det finns två nivåskillnader där. Lite läskigt tyckte jag men har säkert sin praktiska nödvändiga förklaring, kanske är det något som byggts in på botten?

Två jacuzzis finns fortfarande (har för mig att det fanns förut också, dock är de utbytta), utomhuspooldelen är kvar och mittpartiet i stora poolen med broarna och stegen etc (Isac älskade att leka trollet och bockarna bruse här, det var jätteroligt när mamma simmade under bron och bankade på golvet!).

Golvet är också nytt men jag reagerade på att det var ganska halt. Jag tycker det är superläskigt med hala golv på spa och stapplar alltid fram som en gammal tant (hur ska man då känna sig om man ÄR gammal tant?!). Att hitta golvklinker med maximal friktion, det vill säga minimal halkrisk är a och o i blöta badsammanhang. Isac halkade också mycket riktigt men som tur var höll jag i hans hand.

Det nya som man annars märker av framförallt är deras fyra nya fina bastur. Tanken här har varit att ta ut dem i det allmänna utrymmet så att par och andra sällskap kan basta tillsammans. En god tanke.

Direkt när man kommer ut från damernas omklädningsrum (hejja för de dubbla dörrarna som undviker direkt insyn) ligger det ett caldarium till vänster, alltså ett mycket milt värmerum på 45 grader klätt i mosaik. Skönt att vila i och som passar barn perfekt som kan tycka mycket ånga eller stark värme är obehagligt.

Till höger ligger örtbastun i trä med gott om sittplatser. Här höll värmen cirka 65 grader. Dock förstod jag inte riktigt var örterna kom in i det hela, kanske var det för att jag varit förkyld som jag inte kände någon doft alls?

På andra sidan, nära ingången till herrarnas omklädningsrum, hittar man ångbastun och torrbastun.

I ångbastun är det 100% luftfuktighet. Den är mer upplyst än andra, varmare än många andra också men jag gillade den – ångbastu är ju min favorit! Många är alldeles för nersläckta vilket jag tycker kan vara farligt nästan, i alla fall lite läskigt. Visst ingen ser en men man ser ju knappt någon annan heller. När jag nyligen var i Amsterdam på Akasha spa så var deras ångbastu så mörk att jag knappt såg mig själv! Ännu mindre motsatta väggen. Det var märkligt och obehagligt.

Torrbastun höll 75 grader, lite mellantemperatur sådär om man tänker på många andra som kan vara både 90 och 100 grader (i Estland till exempel på Viimsi spa har de en torrbastu som håller 100 grader – där blev i alla fall inte jag särskilt långvarig!).

Kort och gott tycker jag de funnit en perfekt gyllene mellanväg när det gäller balans mellan temperaturer och fukt. En bra mix helt enkelt! Men de borde särskilja torrbastun och ångbastun mer, ska det bara vara 10 graders som skiljer dem så känns det inte så stor vits, mer än att många kan bada torrbastu/det finns gott om sittplatser. Låt oss märka av örterna för det låter ju så vackert!

När man duschar efteråt är visserligen duschavdelningen inte ny på något sätt men jag gillar ändå den välvda formen och att duscharna bara är på en sida. Är det något som känns kymigt så är det när duscharna är i två rader mitt emot varandra så att man är fullt blottad åt alla håll. Här har man i alla fall ingen mitt emot och kan vända sig in mot väggen om man önskar.

Ett annat plus var att Dharmazones (som tillverkar Selma spas nya ecoserie) produkter är upphängda på väggarna mellan varje dusch. Alltså bjuder de på högkvalitativa produkter bestående av duschgelé, schampo och balsam vilket är toppen. Många av spahotellen gör det idag men långt ifrån alla.

I nästa inlägg ska jag berätta om behandlingen jag testade, Selma spas nya långkörare: Champagne & mjölksyra på 110 minuter!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier