Loka Brunn – anrikt kurortshotell nu med nytt spa

Jens och Mia Spendrup.

Loka Brunn förvånar. På väg hem efter ett dygn på från den anrika kurorten är det med väldigt bra minnen och upplevelser i bagaget. Ölprovning med Jens Spendrup himself, middag i sällskap av hans fru Mia Spendrup, sköna badupplevelser och en flaska av Lokas egenkokade tallbarrsolja i väskan! Och så något obestämt som kanske är en gnista av det där magiska som det ryktas om finns kring hälsokällan i Bergslagen… 😉

Lokas anor inom hälsa och som kurort går långt tillbaka. Källan var känd redan på 1300-talet men storhetstiden började först på 1700-talet. Och ur det perspektivet tycker jag att de har lyckats bevara sin historia och traditioner samtidigt som de nu gett spa och hotell en modern touch.

Nyheten, som officiellt invigs nu på lördag, är deras spa som bär det vackra namnet Vattensalongen. Passande då det är just vattnet som på Loka står i fokus mer än kanske någon annanstans. Anläggningen drevs tidigare som en kunglig stiftelse tills familjen Spendrup tog över för fyra år sedan. De tog redan vatten från Lokas brunn för att producera sitt mineralvatten Loka, nu kunde de stärka varumärket genom att lägga till hotell- och restaurangverksamhet – samt spa.

Precis som på exempelvis Sätra Brunn består anläggningen av utspridda hus som stått på marken i hundratals år. Hotellrummen är fördelade på dessa varför man måste röra sig utomhus för att ta sig till exempelvis receptionen, restaurangen, Vattensalongen. Nu gör det inget, omgivningarna är vackra och naturen omsluter platsen så att det bara bidrar till atmosfären när man gör sina små promenader. Vackrast är kanske kyrkan, särskilt såhär års när entrén dekorerats med granris och det ligger renfällar på träbänkarna därinne. Man börjar genast tänka bröllop! 🙂

Totalt har de plöjt ner ca 65 miljoner på att bygga Vattensalongen och renovera rummen. Alla rum är ännu inte renoverade men det jag bodde i (471) var stort och flott :-). Utifrån är Vattensalongen ganska omärkvärdig. Huset är långsmalt med sin ena kortsida vänd mot sjön Norra Loken. Just denna sida består i princip bara av stora glasfönster vilket gör att man såväl från en av basturna, en varm källa samt stora poolen, har fin utsikt över vattenspegeln. Poolen är en så kallad infitintypool så att när man simmar i den tycks bortre änden smälta samman med sjön, det känns som om man kan fortsätta att simma rakt ut.

Men låt oss gå på en liten rundvandring! Receptionen är stor och går ihop med displayväggar med produkter från Decléor, Md Formulations, Bare Minerals och Carita. Det är vitt och fräscht och här kan man även slå sig ner i stora fåtöljer och soffgrupper. Som hotellgäst är badentrén gratis vilket är ett stort plus, övriga som besöker spat över dagen betalar. När man fått handduk och kortnyckel (tofflor och badrock har man med sig från rummet) går man till omklädningsrummet.

Omklädningen är ganska traditionell. Skåpen och inredningen känns basic, duscharna är lite badhusaktigade – förutom produkterna: här får man tvätta håret med schampo och balsam från Thierry Mugler vilket jag aldrig stött på förut faktiskt. Riktigt fint är det med alla kristallkronor som är ett tema som går igen på hela Loka Brunn, så väl i hotelldel som restaurang och spa. Man kan fråga sig varför de valt ett system som kräver en 10-krona för att kunna låsa (det här har Tylösand också, personligen uppskattar jag enkla system som inte kräver att man måste springa in och ut för att växla). Samma sak för att nå badavdelningen från omklädningsrummet. Här stoppas man av ännu ett lås som kräver kortnyckel. Lite osmidigt men jag fick förklaringen av Mia Spendrup, VD på Loka Brunn, att de dels vill hålla koll på antalet spagäster på grund av säkerhetsskäl, dels styra tiden som dagsbesökare vistas inne i badet. Nåja, detta är detaljer.

När man träder ut i spat möter man först spabaren – där de förstås serverar drycker ur Spendrups gedigna sortiment; vin, öl och så vatten förstås. Förutom Loka mineralvatten är det roliga att det vatten man både dricker och badar i på Loka – är just Lokavatten från samma källa som de gör sitt flaskvatten av.

Sedan är det bara att slingra sig fram mellan härligheterna; en eld brinner på en rektangulär pelare, på ett bord finns frukt och vatten samt några tidningar att bläddra i. I ett hörn har de byggt upp tre pooler i etage med fall och färgat ljus inklätt med skiffer. Idén påminner mig om utomhuspoolerna i etage på Fern Tree Spa på Half Moon Resort på Jamaica, och förutom att det var lite trixigt att kliva i och ta sig mellan poolerna tycker jag att det var en fin lösning och bra variant på den klassiska jacuzzin. På Loka Brunn kan du få ett bubblande bad men det är mycket mer stilla än en traditionell bubbelpool. Här sjuder det istället bara lite, ungefär som kolsyra ;-).

Ytterligare en bit in i spat hittar man en annan varm pool att sjunka ner i. Där satt jag riktigt länge. En annan besökare, en tjej som var kortare än mig, klagade dock på att den var för djup. Hon fick sitta på knä på den lilla sittbänken i poolen för att inte hamna obehagligt nära vattenytan. Och det var ju inte bra. Nu är jag ju lång så jag märkte inte av det som sagt.

Intill denna pool finns ett friliggande runt rum som rymmer en ångbastu. Ångbastu är verkligen en favorit så även här att jag länge och funderade över tanken med det randiga mönstret i brunt och vitt. Att den var doftlös tyckte jag var både lite synd (Loka: tallbarr är väl en bra doft att lägga till här?) och så saknade jag en vattenslang att spola av bänken med innan jag satte mig. Det brukar finnas.

En liten förklaring till min fundering ovan om kakelmönstret. Det var nämligen så att när spat skulle byggas tog Mia Spendrup och platschefen Marie Dahlgren med sig en flaska champagne och arkitekten Per Pilerot ut på en vandring i naturen runt Loka. De ville visa allt det vackra från färger till vattenfall. Ta med detta in, uppmanade de. Resultatet och tolkningen är alltså det man nu möter i Vattensalongen.

Ett snabbt dopp i den kalla dipp-poolen, och så fortsatte jag in till den stora salongsdelen. Hjärtat är den stora tjärnliknande poolen, relativt varm även den. Jag älskar att det inte snålats på temperaturerna, alla pooler är härligt varma, dock kunde de haft ytterligare något kallt element/upplevelse där man kan svalka sig, det saknade jag. Det finns duschar i en slags förrum till de två heta torrbasturna där man kan fräscha upp sig och inte minst skölja av sig om man blivit svettig efter en stund i bastun, men de känns lite avsides. En annan sak som skiljer Loka Brunns Vattensalong från många andra spa är att de inte alls satsat på upplevelseduschar. Det fanns inte heller någon bastu i anslutning till damernas omklädningsrum.

Plus för att det finns många relaxbäddar runt huvudpoolen och på andra platser i spat, samt att de är olika mycket upplysta så att man kan välja om man vill ligga och läsa eller bara koppla av och kanske till och med slumra till. Just belysningen har de verkligen lyckats med. Det kan ju tyckas att ”jamen det har väl inget med spa att göra”, men utan bra belysning så försvinner mycket av den mysiga stämningen.

Det finns hela sex varma källor, plus den utomhus. Här var det läckert att ligga och njuta igår kväll när himlen brann i olika röda nyanser och luften omkring började bli kylig. Imorse också när jag var ner till spat redan när de öppnade klockan sju så steg ångan som vita moln upp ur det heta vattnet medan man anade sjön i bakgrunden…

Gyttjan i linneduk som läggs ut på bädden.

Jag provade en behandling också, en av Lokas specialiteter: varm gyttjebädd med skalpmassage (295 kr/20 min)). Det häftiga är att de haft denna behandling ”hur länge som helst”. Gyttjan grävs upp direkt bakom kyrkan och förvaras sedan i ett stort metallkärl där den värms upp och ”matas”. Gyttjan måste nämligen få vatten och röras i för att inte torka. När den läggs på huden är den mellan 55-60 grader; alltså het! Den bränns inte dock utan värmer bara gott djupt in i musklerna.

Som behandling innehåller denna gyttjeinpackning inte så mycket ”hands-on” som jag brukar säga. Medan gyttjans värme verkar får man en skalpmassage, men sedan blir man lämnad att vila ensam. Gyttjan ligger inlindad i linnedukar och har alltså inte någon direkt kontakt med huden. Så någon mineralberikning tror jag inte heller det är fråga om. Men, jag uppskattade den ändå! Det kändes genuint och äkta och faktiskt ganska lyxigt. Nu har de även Carita också på menyn för den som föredrar den typen av lyx :-).

Det är alltid annorlunda att uppleva ett spa i en stor grupp som på denna pressresa. Men mitt betyg på denna övernattning blir ändå mycket hög. Kvalitetsmässigt ligger både behandling, spastandard, mat och service högt. Jag är väldigt nöjd med mitt besök!

Från Stockholm tar det visserligen ca tre timmar och en kvart till Loka Brunn, men väl där bidrar den fina historiska miljön samt naturen omkring till ett lugn som verkligen passar bra för en spaweekend. Köket håller toppklass (såväl lunch som middag igår var suveräna) och ett besök i spat bjuder på många, sköna badupplevelser. Så åk, ni lär inte bli besvikna :-).

2 thoughts on “Loka Brunn – anrikt kurortshotell nu med nytt spa

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier