Nu är vi hemma igen efter semester och en efterföljande ”spatour” längs den svenska västkusten. Observera att jag separerar de två; spavistelserna har varit dagar av jobb, men som sådant har det varit fantastiskt, spännande och intressant – och inte minst skönt och gott! 🙂
Två ställen har jag kvar att rapportera om; Bokenäs och Strömstad. Jag kommer dela upp dem i olika inlägg, och börjar med Bokenäs.

Deras fullständiga namn är Bokenäs Hav Spa Möten. Jag gillar särskilt det där avslutande ”n:et” eftersom det mångdubblar betydelsen. För mig står det då för alla slags möten mellan människor, inte bara den affärsmässiga som en konferens (för övrigt något som verkar ske alltmer, spahotellen håller på att ”konferensifieras”).
Jag hade inga direkta förväntningar på Bokenäs. Jag hade hört om deras maffiga bastu med stora fönster och fin utsikt, jag hade förstås klickat runt på hemsidan och fått några intryck. Ändå visste jag inte alls vad vi skulle komma till för slags spahotell.
Naturen omkring är vacker. På vägen dit beundrade jag stora gårdar, närheten till havet och vidsträckta fält. Min hjärna började direkt smida planer om framtida semestrar; mmm, här verkade atmosfären lugn och behaglig. När vi körde in på en liten väg kantad av kor och skog som skulle leda till hotellet undrade vi först om vi kört fel? Men vi fortsatte, och runt en krök till såg vi skylten – vi var framme.
Verksamheten ägs av Volvo och ursprunget till hotellet är att det var en gåva till de anställda. Än idag har de Volvo-anställda rabatt på sin vistelse här. Boendet består av lägenheter med fullt utrustade kök, inrymda i tvåvåningshus där två lägenheter ligger på övre plan och två på det undre. Man har antingen uteplats eller balkong, båda möblerade. Husen ligger i en brant sluttning vilket ger möjlighet till naturliga motion (!) men också till att alla gissningsvis har fin utsikt. Bokenäs ligger nämligen otroligt naturskönt på en udde mot havet, ett näs, mitt emot Orust. Omgivningarna består av gräsytor, klippor, en brygga längs havet och en liten strand. Det finns också grillplats, tennisbanor, boulebana, minigolf och fotbollsplan. Det är idylliskt, familjevänligt och vill man kan man hyra en båt eller kajak.
Deras restaurang ligger i samma byggnad som receptionen. Såhär sommartid kan man välja mellan att sitta utomhus under bar himmel, utomhus fast i tält eller inomhus där väggarna är klädda av fejkade små fiskestugor och bodar, här och där hänger det fiskenät och tillbehör. På håll ser man att lamporna i taket flaxar som fiskmåsar över borden. Det är charmigt och passande, särskilt när man ska testa Bokenäs berömda fisk- och skaldjurssoppa med efterföljande meny!

Soppan serverades med aioli och vitlöksbröd, och var helt suverän! Och vi har testat ett par vill jag lova! Mustig och krämig med smak av hummer och cognac. Till varmrätt åt vi ryggbiff med rotfukter, sparris och champinjoner plus en rödvinssås: även det mycket gott på alla sätt. Som avslutning fick vi en perfekt pannacotta med bär. Bokenäs har hittat en kock som vet vad han/hon (?) gör i köket. Och ska jag vara lite elak så var det faktiskt inget jag förväntade mig; den lantliga miljön och delvis enkla stilen gör att man tror sig få något därefter på tallriken, men låt inte skenet bedra. Maten på Bokenäs håller hög kvalitet.
Bokenäs har också snygg design – i alla fall i sitt spa och sina mötesrum (som är imponerande med sin utsikt, coola möbler och uttänkta inredning för att främja just olika slags möten). I övrigt finns att göra :-), men det är inte för inredningen man ska åka hit utan för trivseln. När vi checkade in i vår lägenhet – som bestod av två sovrum, ett allrum med kök samt badrum plus rymlig balkongterrass med galet fin utsikt – kände jag direkt hur bra det kändes. Inget stamp och stök i någon korridor utanför, inga konstiga lukter, bara naturen utanför knuten och ett rogivande lugn. Men med tanke på hur många snygga spahotell det finns nuförtiden är det bäst att vara tydlig med att standarden på Bokenäs lägenheter är enkel. Sängen var skön som tur var i alla fall och när jag blundade såg jag ju inte kontorsväven på väggarna :-).
Spat är också lite speciellt, men här är allt supernytt. Man skulle kunna likna spat vid många små askar i en stor, för ungefär så kände det för mig när jag var på upptäcksfärd där. Det finns ingen direkt spareception utan man går till deras kiosk och får en spanyckel (av den sort som ser ut som en plastklocka) som man sedan själv tar sig in i spat med. Innanför entrén är det ljust och fräscht i kakel och björkträ. Här finns avställningsyta för ytterskor och hyllor med handdukar. Behandlingsavdelningen nås också härifrån. I damernas duschrum finns en kall hinkdusch (tyvärr var den inte igång eller om den var trasig när jag var där), och från omklädningen når man också deras stora panoramabastu som är gemensam för dam och herr.
Själva menar de att bastun är Sveriges läckraste i sitt slag och jag hittar faktiskt inte någon anledning till att protestera! Jag hade läst om den och sett någon bild, men tänkt att ”hur märkvärdig kan en panoramabastu vara”? Men jo, den har en alldeles egen känsla tack vare den fantastiska vyn utanför fönstren. Ska man ha en panoramabastu ska man också ha något att blicka ut över och det finns på Bokenäs! När jag satt här och gottade mig i värmen njöt jag av att titta på hur vassen gungade, vattnet glittrade och dagen sänkte sig. Det är sådant som får tankarna att stillas.
För att nå resten av spat måste man gå ut igen och nerför en lång brant trappa. Kanske inte det mest praktiska men de har gjort det bästa av det; ljus silas in via ett takfönster och väggarna är åter klädda med björk. Harmoniskt och ljust.
Nästa ”ask” (jag kallar det så eftersom det är glasdörrar mellan de olika delarna och till vissa måste man använda sitt spaarmband för att ta sig in) är deras Aqualounge: en lätt tempererad bar med relaxytor plus öppen spis där man kan sitta likaväl i badrock som påklädd. Här har de också två tankar för fiskpedikyr – en nyhet – och så kommer man vidare härifrån till träningsrum, gym samt nästa ”ask”; poolområdet.
Både i Aqualounge och i poolområdet går inredningen i brunt-brons-blått. Det är snyggt och harmoniskt och smälter fint in med naturens färger utanför. Poolen ligger i en ytterhörna med stora glasfönster från golv till tak. Vattnet håller 30 grader och är både stor nog för några simtag och har sittbänkar om man bara vill njuta och se ut. Från väggen kommer ett fall med jämna mellanrum. I övrigt en dold dusch och frikostigt med vilstolar i trä; avskalat men fullt tillräckligt.
Förutom bastun var det de varma utomhuspoolerna som jag njöt mest av. På ett trädäck mot havet har de två stora hot tubs (själva kallar de dem varma källor men jag tycker snarare de är ”tubs”, det vill säga de ser mer ut som bubbelpooler fast att vattnet är stilla). När kroppen fick sjunka ner här och värmas upp från den svala augustiluften var det lätt att glömma tid och rum. Jag kröp ihop och bara mös, tyckte mig plötsligt ana några små vättar som kilade nerför bergen och såg på när klipporna i havet utanför ändrade gestalt…visst var det en stor bäver som vilade med nosen ner i vattnet där? Och en järv med sin unge? Hade jag fått syn på svansen på ett sjöodjur som bågat sig ovanför vattenytan hade jag förmodligen inte ens reagerat, så trolsk var stämningen…
Och ja just det ja, de har en havsbastu också! Den hann jag aldrig testa. Men som jag brukar säga: det är alltid bra att lämna ställen man gillar med ett par saker ”otestade”: då har man anledning att komma tillbaka! 🙂
Ps. Jag testade en behandling också men eftersom detta inlägg blev så kilometerlångt så lägger jag den upplevelsen i ett nytt separat inlägg.