Det svenska Halmstad-baserade bastuföretaget Tylö jublar över de nya hälsorönen. Ett finskt forskningsteam har nämligen väckt stor uppmärksamhet med en studie som visar att regelbundet bastande kan minska risken för hjärtattack hos medelålders män med upp till 63 procent.
I 20 år följde forskarna drygt 2000 män i åldrarna 42-60 år. Under uppföljningsperioden blev det tydligt att de som bastat regelbundet löpte en avsevärt lägre risk både att drabbas av och att avlida i hjärtsjukdomar av olika slag. De deltagare som bastade levde mätbart längre. Effekten blev dessutom tydligare ju oftare en person tillbringat tid i bastun.
Studien leddes av Dr. Jari Laukannen, hjärtspecialist vid Kuopios Universitet i Finland.
– Sambandet kvarstod och var fortfarande starkt även efter att andra potentiella variabler tagits med i beräkningen, konstaterar han.
Forskarna bakom studien vet fortfarande inte vilka mekanismer som gör att bastubad tycks ha en så positiv effekt på hjärt- och kärlhälsan.
– Nu behövs ytterligare forskning för att undersöka vad det här sambandet beror på, säger Dr. Jari Lukannen.
Dr. Rita Redberg är hjärtspecialist vid University of California och redaktör för den tidskrift som publicerat studien; JAMA Internal Medicine.
– Jag har alltid tyckt om att basta men jag anade faktiskt inte att hälsovinsterna var såhär dramatiska, säger hon till Reuters.
Förutom de fysiologiska effekterna av bastubad nämner Dr. Rita Redberg avslappningen och kamratskapet i bastun som faktorer med en positiv inverkan på hälsan.
– Vi vet ännu inte exakt vad det beror på att de hängivna bastubadarna levde längre, men studien visar klart och tydligt att tid som tillbringas i bastun är väl spenderad, säger hon.
Krister Persson är vd på Tylö. Själv bastar han regelbundet flera gånger i veckan.
– Att man mår bra av att basta, det visste vi redan, säger Krister Persson. Men att få vetenskapliga belägg för att vår produkt faktiskt skyddar hjärtat och till och med kan bidra till en ökad livslängd, det känns fantastiskt.