Just hemkomna från vår Åbo-kryssning där vi bland annat spenderade ett par sköna timmar på Spahotell Nådendal, vad gör spafamiljen då? Sätter på bastun förstås! 🙂
Det uschliga vädret var som gjort för att ägna söndagen åt bad och bastu plus några sköna kurer. Alla var med på noterna, lille Theodor också tror vi, inte protesterade han i alla fall 😉 .
Faktum är att jag själv var ungefär i samma ålder när jag började basta, jag kunde nätt och jämt sitta och fick precis plats i en liten badbalja som ställdes in i bastun.
Nu för jag traditionen vidare, Isac älskar redan att bada och basta för att inte tala om att få massage, något han upptäckte när vi var på Gran Canaria sist!
Isac badade i vårt badkar med bubbel och kromoterapi (behandling med färgat ljus), något min snitsige man byggt in. Faktum är att jag skrev ett reportage om färg-/ljusterapi för flera år sedan för tidningen Amelia, då detta då i alla fall gick att boka på olika vis på flera spa i landet.
Karl Ryberg har skrivit en hel bok i ämnet; Ljusterapi och Färgdesign. Och har du ingen man som kan bygga om badkaret hemma (kanske har du inget badkar heller) ja då kan du exempelvis bege dig till Asia Spa i Varberg som har den spännande behandlingen Colorlift på menyn (och ja, den funkar – jag har självklart testat!).
Själv tog jag en skön dusch med Body Shops citronskrubb, tvättade håret med Mádaras ekologiska schampo (finns på Åhléns i Stockholm och Göteborg bland annat) och packade sedan in håret med Color Saver Mask från System Professional/Wella.
I vårt ”spabadrum”, som jag tycker om att kalla det, har vi ett extra stort duschmunstycke av typen som populärt kallas ”regnskogsdusch”. Att bara stå under de där mjuka strålarna är en spaupplevelse bara det! Särskilt om man kombinerar med en väldoftande duschprodukt…
Sedan när jag gör inpackning i bastun använder jag alltid en sådan här särskild bastuluva (se bilden ovan) som jag sveper om håret. Ser roligt ut, jag vet, men det är bra att skydda håret i bastun. Med luvan på blir värmen lagom och håret torkar inte ut.
Bastun hoppar vi in och ut ur för att reglera värmen, med barnen blir det förstås ”bastu light” eller ”soft sauna” som Tylö väljer att kalla det, vilket är en rätt bra benämning. Våra lavar är just från Tylö som säljer byggsatser à la do-it-yourself för den som är lite händig, och det är min Kristofer! Men mer om vårt bastu-bygge i ett annat inlägg.
Isac fick sin ljusterapi som sagt och ekologisk hårtvätt även han, medan lille Theo fick ett bad med fin ekologisk babyoljetvätt från Logona. Kristofer följde mitt exempel och program minus inpackningen (han har så snyggt hår ändå 🙂 ).
Alla mös och hade det bra och man sover aldrig så bra som efter en bastukväll!