Test: Breathwork och saltterapi i kombination

Samuel Svärd, certifierad breathwork-instruktör.

Har du hört talas om eller kanske till och med testat breathwork? Även om du inte bryr dig om den pågående hajpen kring denna helande teknik så kan det ändå vara värt att testa, av flera anledningar.

För mig var gårdagens session en aha-upplevelse! Det var första gången jag provade på andningsteknik av det här kraftfulla slaget, dessutom i en hel timme. Ytterligare en sak som det var första gången för, var att passet hölls inne i Spånga saltrum, beläget i Spånga centrum nära pendeltågsstationen.

Trots att jag bott här i drygt 10 år hade jag aldrig, förrän häromdagen, gjort ett besök på Spånga saltrum – trots att sådana här saker brukar dra mig till sig som ett bi till honung. 😉 Så plötsligt hittade jag dit för att jag behövde massage, och fick då samtidigt reda på detta ganska unika pass.

Allt att vinna

Hässelby-bon tillika breathwork-instruktören Samuel Svärd hade nämligen, också ganska nyligen, gått ner i den lilla källarlokalen för att höra ifall de ville samarbeta. ”Så skönt att inte alltid behöva åka in till stan för att hålla pass”, hade han tänkt. Och fått napp av Therese Lagerman som äger och driver Spånga saltrum!

Therese Lagerman driver Spånga Saltrum, ger massage och coachar. Bland annat.

När jag hörde om passet kände jag genast en nyfikenhet och eftersom jag både en längre tid haft allergiska problem (en slags snuva utan att vara förkyld) och svårt att sova, koncentrera mig OCH att andas djupt för att komma ner i varv, så kändes det som att jag verkligen hade allt att vinna på att vara med.  

Jag visste egentligen ingenting alls när jag anmälde mig, utan kände bara att det kunde vara spännande att utforska. Ofta kan det snarare bara vara bra har jag märkt att ha en positiv förväntan men också hålla sig öppen och utan förutfattade meningar.

Barfota i finkornigt salt

På plats. Saltrummet som ligger en bit in i lokalen är, förstås, helt inrett med salt. Väggarna består av salt, i hörnen står klossar av Himalaya-salt, och golvet är täckt av finkornigt salt som jag barfota fick kliva in i.

Therese hälsade välkommen och hade förberett med att lägga ut underlag åt oss att ligga på, filtar att lägga över oss och kuddar – inte till huvudet utan att ha under knäna.

Stämningen var väldigt lugn och fin, jag kände mig helt trygg och vaggades in i en förväntan och tacksamhet över att vara där, just då. Samuel höll en kort presentation och lät oss deltagare också berätta några ord om oss själva, om vi ville. Så fick vi lägga oss ner, och passet började.

Utanför comfort zonen

Klokt nog hade Samuel förberett oss på vilka kroppsliga sensationer vi kunde komma att uppleva. Stickningar, domningar, lätt yrsel…andra känslor kunde också uppstå liksom att det var vanligt att få upp minnesbilder.

Den djupa och kraftfulla andningen gör att kroppen syresätts vilket har en rad fördelar. Man kan också få kontakt med sitt undermedvetna, därav att man kan få upp djupt begravda minnen och släppa känslor och blockeringar man kanske inte ens var medveten om.

Efter en kort instruktion hur vi skulle andas började vi. Djupt ner i magen, ut med bröstkorgen, fylla på med luft, expandera maximalt. ”Våga ta er utanför comfort zonen” pushade Samuel men hela tiden vänligt och med tillägget: ”blir det för mycket tar ni bara ner andningen dit det känns bra”.

Kraftfulla andetag, in och ut

Jag, van att lägga mig platt på en brits för att ”bara ha det bra” under en massage eller annan njutbar behandling, blev här verkligen utmanad. Breathwork är ingen walk in the park – här får man jobba!

Det var skönt att ligga ner. Jag kunde inte ramla, inte svimma, och skulle jag ”förlora mig” för ett ögonblick skulle det inte göra något (det är jag dessutom van vid från andra behandlingsmetoder så det kändes varken främmande eller skrämmande).

Rummet fylldes snart av ljudet av våra djupandningar, kraftfulla andetag in och kraftfulla andetag ut, som blandades med den mjuka musiken och swoshandet av den finkorniga och rena saltet som konstant slussades in i rummet.

Vi vågade alla släppa alltmer och hänge oss och snart började kroppen att sticka och domna precis som Samuel beskrivit.    

Stickningar och domningar

Det hela var både intressant och häftigt, utmanande men samtidigt – uppiggande! Att frusta och pusta sådär i omgångar (vi fick vila mellan omgångarna) var krävande, men också förlösande.

Jag vill minnas att det rann någon tår men jag kände mig varken ledsen eller upplevde att jag grät. (Efteråt har jag läst att det kan vara en rent fysiologisk effekt, ett svar från det parasympatiska nervsystemet utan att man faktiskt upplever att man gråter). Armarna domnade. Jag kunde snart inte avgöra om mina ben var superavslappnade eller superspända. Ansiktet stack. Det susade i mina öron. Och det kändes som att min inre syn (det tredje ögat) aktiverades.

”Vilan” mellan omgångarna var också lite speciell. Då höll vi nämligen andan, men inte på något forcerat eller krampaktigt sätt utan jag upplevde det mer som en lång paus från att andas in eller ut. Och det konstiga var att det knappt kändes svårt! Det var mer som att ”hoppas Samuel påminner mig om att andas in igen, annars kanske jag glömmer…”.

Fri andning, ostörd sömn

Det låter märkligt, jag vet, och ännu märkligare var det att vakna upp imorse med helt fria andningsvägar. Det kändes som att mina näsborrar var dubbelt så vida/öppna och att allt ”snörvel” från den senaste tiden var borta. Trycket över bröstet har också lättat och min koncentrationsförmåga känns skarpare än på länge.

Det sista Therese och jag sa till varandra när jag stod i dörren och vinkade på väg hem, var att vi kände oss pigga och hur ska vi kunna somna?

När jag kom hem tog jag en kopp te och tillät mig en stund att få smälta upplevelsen. När jag väl la mig hade jag inga problem att sova. Faktum är att jag fick sova utan avbrott hela natten, och det var länge sedan sist.

Salt och andning i kombo – vilken hit!

Saltterapi, även kallat haloterapi, är bra vid olika luftvägsbesvär men också eksem. Salt verkar antiinflammatoriskt, antibakteriellt och är naturligt renande.

Jag frågade Therese om detta med att vi ju får lära oss att salt inte är bra i höga doser, att det kan höja blodtryck och belasta njurarna. Therese svarade att haloterapi innebär mikroskopiska mängder jämfört med när vi få i oss det via maten och att det inte finns några studier som tyder på att man ökar blodtryck eller belastar njurar med haloterapi.

Spånga saltrum säljer också saltlampor.

Breathwork är samlingsnamnet för olika slags andningsövningar som ökar vår hälsa och livskvalitet. Till exempel, när man stimulerar och kontraherar diafragman, sänds en signal till hjärnan att frigöra dopamin vilket har en lugnande effekt – och därmed minskar känslan av stress.

Breathwork ska också sänka blodtrycket och öka koncentrationsförmågan (det sistnämnda kan jag själv skriva under på, jag har ett mycket bättre fokus idag!).

Kort så syftar breathwork till att främja såväl vårt fysiska, mentala som andliga välmående! Och vem vill inte vara i balans och mår bra?

Ett pass med breathwork i saltrummet kostar 350 kronor och man är max 5 stycken åt gången.
Vill du veta när nästa pass i breathwork hålls på Spånga saltrum, hör av dig till Therese och fråga. Och glöm inte att hälsa från Heidi på Spabanken! 🙂

Ps. Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att få fler tips på hur du når ökad balans och hälsa!

2 thoughts on “Test: Breathwork och saltterapi i kombination

  1. Jag håller med om att Breathwork är ingen Walk inte park!
    En kraftfull andningsträning ledd av Samuel som pushade på ..
    En underbart givande klass.
    Tack Heidi för att du ville vara med och att skriva om det.
    Bara Kärlek
    ❤️❤️❤️❤️

    1. Ja det var (och ÄR!) verkligen en häftig session, med ögonblickliga resultat tyckte jag också! Tack själv för att jag fick vara med. 🙂 Allt gott till dig också! ❤️

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier