Familjevistelse på Ronneby Brunn

Källa: Ronneby Brunn.

Sveriges brunnsliv har alltid fascinerat mig. Det där med att spatsera i brunnsparken, nicka lite artigt mot varandra när man passerade, sippa på en mugg hälsosamt brunnsvatten samtidigt som man höll i ett solparasoll och spetsarna på klänningen svepte om benen.

Brunnskulturen drog igång på 1700-talet och var i mitten av 1800-talet väldigt populär. Till de välbesökta brunnsorterna i Sverige hörde exempelvis Loka, Ramlösa, Medevi, Sätra, Varberg, Lundsbrunn – och så Ronneby. Året var 1705 när en lokal smed fann brunnen med det järnrika vattnet som skulle bli upprinnelsen till en hälsotradition som i allra högsta grad lever än idag.

Sommar på Ronneby Brunn

Ronneby Brunnshotell är ett stort hotellkomplex med över 200 rum med det stora Brunnsbadet i mitten. Badet ägs och drivs av kommunen och är alltså en separat verksamhet från hotellet vilket man inte märker något av som besökare, båda är väl integrerade med varandra och fungerar väl ihop.

Vy över Ronneby Brunnshotell med Brunnsbadet. Foto: Heidi Rovén.

Vid första intryck, särskilt i en högsommarmånad som juli, kan Ronneby brunn te sig som en renodlad familjedestination. Badet är fantastiskt för alla blötdjur från bebisar till rutschkanefans. Här finns strömmar, broar att simma under, och pooler av olika slag från en plaskdamm för de minsta till en 3,5 meter djup lagun för dem som slänger sig utför en bred kana som ger bra med fart eller hoppar från torn.

Badet har många bassänger med varierande djup plus flera vattenrutschkanor. Foto: Heidi Rovén.
En plaskdamm för de minsta finns också. Foto: Heidi Rovén.
Kön till vattenrutschkanorna ringlade sig lång under de heta sommardagarna då vi var där. Foto: Heidi Rovén.

Vidare dyker ett gulligt rödhårigt troll upp titt som tätt och kramas med barnen, i de tillfälligt skapade lekrummen kan man rita, bygga lego, se film, spela olika arkadspel med mera (för en tia).

Barn behöver ytor att leka av sig på (kvällar och vid dåligt väder). Då var det perfekt med de två lekrummen. Foto: Heidi Rovén.
Racerbilar är allt som räknas för vår lillkille! Foto: Heidi Rovén.

Bättre sent än aldrig!

Mitt första besök på Ronneby brunn blev också med familjen så det passade bra att testa igenom allt detta, men förstås även spautbudet som alltid är mitt främsta fokus.

Sängarna var sköna, men rummet blev kvavt då det saknades AC. Foto: Heidi Rovén.
Den tidigare balkongen hade byggts in för att få plats för bäddsoffa och fåtöljer. Foto: Heidi Rovén.
Badrummet var basic men praktiskt. Duschen var stor nog för en hel familj! 🙂

Faktum är att jag sneglat åt Ronneby i tanken sedan….ja, 8-9 år! Helt otroligt vad tiden går, men det är sant, tanken fanns men det låg liksom aldrig på vägen när vi bilade genom Sverige, så besöket sköts hela tiden på framtiden.

Så var vi ikapp framtiden och i början av juli checkade vi in efter många timmar i bil (från Stockholm där vi bor tog det ca 7,5 timmar inklusive pauser). Vårt rum var ett rymligt familjerum med utsikt över poolerna. Hotellet består av två delar med en lång gång mellan. I huvudbyggnaden ligger receptionen, restauranger och en stor terrass där vi en kväll lyssnade på ett bra band som hade konsert. I den andra byggnaden finns merparten av rummen.

Många njöt av mat, dryck och underhållning på terrassen på kvällen. Foto: Heidi Rovén.
Det var full fart på barnen; Isac lekte trots sen kväll och Lille Theo dansade till bandet! Foto: Heidi Rovén.

En förnyelse är på gång

I sanningens namn är inte hotellet i sig något märkvärdigt. Personalen är trevlig och stämningen bra, men den som är bortskämd med snygg design från de spahotell som ligger högst på Sveriges spatopplista, kommer inte bli imponerade.

Restaurangen hade lite konferenskänsla över sig med stolar och möblering. Foto: Heidi Rovén.

En fågel har dock viskat i mitt öra att hotellet har planer på att renovera och förnya sig. Jag ser redan fram emot resultatet, för här finns ju en rikedom att ösa ur vad gäller ortens brunnshistoria. Det plus ett läckert och bra drivet hotell kan bli succé!

Att jag trivdes berodde alltså inte på de slitna gröngula heltäckningsmattorna, korridorerna med den lite unkna lukten, avsaknaden av air condition i rummen där man byggt in den tidigare balkongen (svetten rann på oss nätterna igenom, det var ju över 30 grader dagarna igenom).

Gången mellan hotellbyggnaderna. Foto: Heidi Rovén.

Maten var helt okej men inget som stack ut, buffén hade samma grönsaksbord båda kvällarna, baren i bufférestaurangen var obemannad när vi ville köpa till dryck och till frukosten tog både tallrikar och skålar slut så vi försökte bära mat till vrålhungriga barn på servetter (svårt med yoghurt men funkar med smörgåsar).

I baren lyste personalen med sin frånvaro vilket gjorde att maten kallande innan vi fått vår dryck. Foto: Heidi Rovén.
Salladsbuffén var okej även om vitkål och pastasallad inte riktigt känns 2018…
Kvällsbuffén uppe i restaurangen var fräschare med större utbud. Foto: Heidi Rovén.

Nöjda barn, nöjda föräldrar

Puh, nog gnällt! Vad jag vill säga är bara att åk hit med rätt förväntningar. Jag hörde inte det minsta klagomål från någon gäst, alla såg toknöjda ut, särskilt barnen som hade the time of their life med äventyrsbad på hotellet, väder som i Grekland, en charmig hotellmaskot vid namn Trolly och all inclusive-armband som gav fri dricka och glass. Dessutom fick alla barn när de checkade in en påse godis, en keps och en t-shirt med trollmaskoten på – mycket populärt! Och är barnen glada är föräldrarna det också som bekant…

Isac kramar om maskoten Trolly. Foto: Heidi Rovén.
Alla barn fick presenter när de checkade in; t-shirten och kepsen som barnen fick användes flitigt hela sommaren!

För mig ligger Ronnebys charm på ett helt annat plan. Den stora rikedomen och värdet med besöket är själva brunnskulturen. Bor man här MÅSTE man (ja man måste) till exempel ge sig ut i den vackra Brunnsparken. Parken vann pris 2005 som Sveriges vackraste park och det är inte vårt att förstå varför. Villorna med snirklig snickarglädje och fina färger, fontäner och planteringar, stora gräsmattor, dammar och små lusthus.

Vackra byggnader som påminde om livet förr i Ronneby Brunnspark. Foto: Heidi Rovén.
Det fanns gott om sagolika miljöer att njuta av i parken. Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Isac försvinner i en stor blomma i parken. Foto: Heidi Rovén.
Hela familjen på en parkbänk i Ronneby Brunnspark.

Kurbad och parkpromenader

I Ronneby Brunnspark bodde anda och tredje klassens brunnsgäster medan de mest prominenta bodde inne på brunnshotellet (nerbrunnet idag tyvärr). Alla övriga hus finns kvar, som badhuset där man badade kurbad och det hus varifrån man hämtade sig ett glas brunnsvatten som man kunde sippa på medan man promenerade genom parken.

Det gamla badhuset i Ronneby är välbevarat. Foto: Heidi Rovén.
Huset vid den gamla källan är som ett litet museum. Foto: Heidi Rovén.
Här lämnade man förr ut glas med vatten genom fönstren. Foto: Heidi Rovén.

Här och där syns skyltar med de olika promenadernas namn; Direktörspromenaden, Gymnastikpromenaden, Trädgårdspromenaden. Ja ni hör…fantasieggande och vackert. Tyvärr hann jag inte bort till Doftträdgården eller den Japanska trädgården men nästa gång SKA jag bara se det också. Parken är stor, 300 000 kvm.

Vackra namn som lockar till upptäcktsfärder i parken. Foto: Heidi Rovén.

Min ciceron på promenaden som berättade om allt för mig var Michael Fransson, operativ chef på Ronneby Brunnshotell. Han berättade att parken än idag ibland används till hälsoaktiviteter som yoga och träningspass men inte i den utsträckning han tyckte den borde.

Michael Fransson på Ronneby Brunn tog hand om oss under vår vistelse. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Att dricka ”surbrunn”

Vi passerade också ett spirituellt centrum och själva den pump där man, med lite envishet och tålamod kan pumpa upp samma vatten som dracks för flera hundra år sedan ”då det begav sig”. Faktum är att vi misslyckades på min första runda i parken men dag två blev vi tipsade av en lokalbo, en dam på en parkbänk som roat studerade oss. Så öppnade hon till slut munnen och berättade att man måste pumpa på ett tag innan det kommer, och vi satte igång att pumpa för glatta livet!

Vårt flitiga pumpande gav resultat! Plötsligt forsade det järnhaltiga vattnet ut. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Jag som älskar att gå till botten, nå kärnupplevelsen av sådana här platser, skulle nu verkligen inte ge mig i första taget! Äldste sonen tog pass ett, sedan tog jag över och efter en stund kände jag plötsligt hur de lätta pumptagen blev tyngre och trögare, och poff, plötsligt forsade det ut vatten ur pumpen!

Jippiiie! Vi tömde genast en vattenflaska och fyllde den med brunnsvattnet men inte alla av oss klarade ens att svälja, haha…jag förstår varför man säger ”surbrunn”, det smakar järn och lite surt och metallaktigt. Det ligger nåra filmsnuttar på Spabankens instastories för den som är nyfiken.

Avkopplande skärgårdstur

En annan trevlig sak vi gjorde under vårt besök i Ronneby var att ta en liten båttur ut i skärgården. Ett stenkast från hotellet, nedför backen precis intill bron, finns en skylt som ser ut som en hållplats för bussar fast istället har den en bild på en båt.

En tur på Ronneby å får man inte missa om vädret är fint. Foto: Heidi Rovén.
En liten båt plockade upp oss på bryggan alldeles nedanför hotellet. Foto: Heidi Rovén.

Det är Blekingetrafik som kör denna tur med flera stopp mot stan men också ut i ån som till slut mynnar ut i det mer öppna havet med kringliggande skärgård. En tur är billig, en duobiljett för två vuxna och tre barn kostar 126 kronor!

Theo, 2,5 år. har satsat på marin look dagen till ära 😉

Turen är stillsam och fin, och ger en härlig smak av sommar och Blekinges skärgård. Det går att gå av här och där, på ett ställe la båten till vid en brygga där det verkade finnas restaurang till exempel men vi hade inte tid att gå av. Barnen blev lite rastlösa i den lilla båten men vi vuxna njöt.

Vilka hus, vilka sommarställen vi såg! Det ena finare än det andra. Foto: Heidi Rovén.
Solen gassade under vår båttur, det var härligt att komma ut på vattnet och få lite svalkande luft. Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Det var många som ville förflytta sig med båt mellan de olika bryggstoppen. Foto: Heidi Rovén.

Övriga aktiviteter

Roligare då för barnen, förutom brunnsbadet, var minigolfen och lekparken som ligger precis utanför hotellet. Det finns också tennisbanor där man kan gå kurs och få lektioner. Golfbanan tittade vi inte på men Ronneby ska ha en 18-håls bana också för den som är intresserad.

Isac är stort fan av minigolf. Det lilla tåget i bakgrunden hann vi inte testa men turen in till stan är gratis. Foto: Heidi Rovén.
Theo älskar förstås att gunga!
Tenniskurserna i Ronneby (även för juniorer) är tydligen mycket populära. Foto: Heidi Rovén.

I nästa inlägg ska jag berätta om Ronneby Brunn Spa och de behandlingar jag provade.

Besöket på Ronneby Brunn var ett samarbete men det jag berättar är som vanligt helt mina egna intryck och åsikter. 

3 thoughts on “Familjevistelse på Ronneby Brunn

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier