Igår hade vi en så kallad blodmåne. Få var det som inte var ute och spanande mot skyn runt 22-tiden. Vanligtvis ser vi vår måne ”lysa” vit eller möjligen ljusgul (månen lyser ju inte egentligen, den speglar ju bara solens sken). Igår var den blodröd.
Det var omöjligt att inte bli förundrad. Det var verkligen inte bara ett uttryck, månen VAR verkligen blodaktigt röd! Men vad beror det på och vad innebär egentligen ”blodmåne”?
Blodmånens effekt
Blodmåne är en total månförmörkelse och fenomenet är inte så sällsynt som man kanske kan tro. Men, detta var en av de längsta vi får uppleva under 2000-talet. Att vi uppfattar det som att månen blir röd beror på en kombination av jordens atmosfär och det röda i solens ljus. En mer precis förklaring får ni fråga en meterolog/astrolog om! 🙂
Vissa menar att vi påverkas av månen. En schweizisk studie ska ha kunnat påvisa att vi verkligen påverkas av månen, bland annat vår sömn, något som många instämmer med, jag till exempel! Vad det än berodde på låg jag klarvaken igår i många timmar. Sömnen var orolig, jag hade mardrömmar och stundtals kände jag ett stresspåslag, som om jag nästan hade hjärtklappning.
Hm, konstigt det där när vi inte alls vet varför, utan bara upplever en känsla som vi inte vet var den kommer ifrån. Man ska även kunna bli uppsvälld, mer aggressiv, kvinnor menstuerar kraftgare och så vidare.
På morgonen var jag bara väldigt trött. Nu är allt som vanligt igen. Blodröd måne får vi kanske se igen, kanske inte, men jag är glad att jag ägnade några minuter ute igår och fick se den ovanför bergen här i de österrikiska alperna där vi befinner oss nu.