Att skaffa spabad, detta bör du tänka på

Jag har länge drömt om en egen pool hemma i trädgården. En kostsam dröm men inte ouppnåelig! Dock har det funnits fler saker än kostnaden som stoppat mig från att förverkliga mina dagdrömmar. Här är ett par av dem:

  1. Jag oroar mig för att alla träd både på vår trädgård och grannars skulle spräpa ner så mycket att vi skulle ägna mer tid åt att rengöra poolen än att bada i den.
  2. Sverige har som bekant inte bästa vädret för en lång badsäsong. Något man lätt glömmer varje år i juli då de där enda heta dagarna (i år veckorna tack och lov) på hela året infaller.
  3. Vi bor på bergig mark med lövtunt jordlager så vi kan inte gräva ner en pool utan den skulle få byggas ovanpå i så fall. Inte alls lika snyggt.

Eftersom vi fastnade här men åren gick började vi tänka snabblösning istället. Köpa ett ”spabad” (avskyr den benämningen men alla säger ju så…) – uppblåsbart alternativt stationärt. Dock gillar varken jag eller min man bubblor så att köpa ett bubbelbad stil jacuzzi för 50 000 eller mer kändes ganska korkat.

Uppblåsbart spabad – en snabblösning inom räckhåll

Första pandemi-sommaren 2020 började jag därför istället googla runt efter ett sådant där uppblåsbart bad. Frågorna var många. Vilka modeller finns? Vad skiljer dem åt? Är det värt priset att köpa ett dyrare? Och så vidare. Recensionerna spretade och lika många var nöjda som missnöjda med de modeller jag tittade på. Plus att när jag väl fastnade för ett så var de ofta slut.

Vi var med andra ord inte ensamma om att ha kommit på att det hade varit trevligt att ha ett egen litet poolbad hemma när man nu ändå inte kunde träffa någon eller göra något (på grund av coronapandemin). Så, resultatet blev att det inte blev något inköp förra sommaren vilket var jättetråkigt förstås.

Denna vår var vi därför på hugget! Vi skippade också reserachen och bara slog till på en modell för att bilda oss en egen uppfattning och se vad det hela rörde sig om. Skulle vi gilla det alls? Skulle den användas? Vi fick börja någonstans och byta upp oss om det blev succé helt enkelt!

Letandet efter ett passande spabad

Klart var i alla fall att den måste vara stor nog för alla fyra i familjen även om vi förmodligen inte skulle bada samtidigt särskilt ofta. Så en dag kom min man hem med en Lay-Z-Spa Riviera från Bestway!

Den var löjligt lätt att få upp, bara att lägga ut den och koppla in den till ventilationssystemet som blåste upp den på nolltid. Innan dess hade min man i och för sig gjort ett annat stort jobb, noggrann som han är, nämligen skurit till en isolerande bottenplatta i frigolit. Vi hade hyrt en slags brännskärare som skar som smör i frigoliten när den var uppvärmd och knappt lämnade något fnas alls (ni vet annars hur de vita frigolitplupparna kan yngla av sig och liksom aldrig går att bli av med!).

Det här är ju inget måste men jag tror det var en bra idé för att isolera värmen lite extra. Han har gjort ett lock också, även om det medföljde ett uppblåsbart också som går att spänna fast.

När poolen var uppblåst och på plats fyllde vi den med vatten från trädgårdsslangen (som har samma vatten som inomhus fast iskallt) och sedan var det bara att koppla in och på värmesystemet och vänta på att vattnet skulle bli varmt och nå badbar temperatur.

Går att använda året om

Vår modell klarar upp till 40 grader och ska även gå att använda på vintern. Vi har inte riktigt bestämt oss än om vi kommer ha den uppe vintertid, men det känns bra att det går i alla fall. Riktlinjen är att det tar en timme per grad att värme upp vattnet så räkna med ett dygn första gången, eller i alla fall en 12 timmar sådär beroende på temperatur utomhus och hur kallt ditt ”startvatten” är.        

Vi var förstås extremt ivriga och nyfikna inför första doppet! Och betyget blev; ljuvligt! Vår modell kan göra bubblor men de blir mycket mildare än på spa så jag slipper få den där kliande cirkulationsökningen jag alltid får i vanliga bubbelbad. Här blir det mer som lätt masserande avkopplande bubblor, även om de faktiskt har större effekt än jag hade räknat med.

Vi håller badtemperaturen på mellan 36-38 grader, bara de varmaste dagarna har vi dragit ner det lägre än så. Det är fantastisk skönt och väldigt avslappnande, och förstås mycket härligare att bada ute än inne (vi har bubbelbadkar inomhus också).

Poolkemikalier – en hel vetenskap

Kemikalier är ett kapitel för sig. Det är något man måste ha för att det inte ska bildas alger och bakterietillväxt i poolen. För att vara ärlig är det en hel liten vetenskap att hålla såväl ph-värdet i schack liksom klorhalten.

Man mäter med en sticka hur värdena ligger till. Man håller ner stickan i vattnet i ett par sekunder och jämför sedan resultate (färgerna som syns på stickan) med färgerna på en jämförelsekarta. Det blir ganska ungefärligt men ger i alla fall en fingervisning.

Såhär kan ett startkit för poolkem se ut. Det finns flera olika sorter.

Sedan använder man olika medel för att justera ph-värdet upp eller ner samt höja klorhalten. Kloret är något som förbrukas hela tiden, mer om det är varmt och man badar mycket.

Vi har haft det lite trixigt med att ställa in rätt och har fått byta vatten ett par gånger vilket vi vet att till exempel svärföräldrarna aldrig gör. De bara slänger i en klortablett regelbundet och badar på! Vi hoppas vi får kläm på sikt.

Hygienen är A och O

Självklart duschar man före liksom efter bad för att hålla maximal renlighet och vi har även sagt att det är vi i familjen som badar i denna lilla pool. Detta för att kunna hålla koll på att alla som badar duschat före plus att vi undviker bad med smutsiga /gräsiga fötter som sprungit runt i trädgården före. 😉

Nä skämt åsido, vi kanske ändrar oss med tiden när vi lärt oss justera halterna och kommit in i det. Så här långt känner vi i alla fall att det varit SÅ VÄRT att skaffa ett spabad, även om vi trots vår försiktighet och nogrannhet får byta filter ganska ofta.

Filtret är nämligen nästa grej man måste pyssla lite med. Det faller ju ner en hel del saker i poolen, som björkfrön, löv och små insekter. Vi försöker håva upp allt som går men det blir ändå små saker som cirkulerar och slinker ner, och även om man är nyduschad så kommer det ofrånkomligen ner hår och partiklar i vattnet.

Vi har testat att rengöra filtren för hand och sedan köra dem i tvättmaskinen med godkänt resultat. Gör man det och varvar med nya kan man hålla nere kostnaden och arbetsinsatsen hyfsat. Generellt skulle jag säga att man måste byta filtret en gång i veckan, även om rekommenderationen är varannan. Beror nog på hur flitigt man badar det också.

Priser – vad kostar det att ha ett spabad?

Summa summarem, vad går då en sådan här historia på?

Inköp av spabad:            Allt mellan 3-4000 kr till 15 000 kr och uppåt.

Uppvärmning:                  Har att göra med omgivande temperatur så det beror på om du har den uppvärmd sommar och vinter eller bara sommartid.

Kemikalier:                        Ett startkit med de poolkem-produkter jag nämner ovan kostar cirka 350 kronor och vi har ännu inte efter ett par månader behövt komplettera.

Filter:                                 Köper man en liten förpackning om kanske två filter kostar de cirka 50 kronor styck. Vi beställde en storpack om 12 och då blev priset under 30 kronor styck.

Funderar du på om spabad kan vara något för dig tycker jag absolut du ska prova. Om vår håller i åtminstone ett par år kommer jag tycka att det har varit SÅ värt det!

Har du några frågor är det bara att skriva en kommentar så ska jag försöka svara så gott jag kan. 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier